24.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023

Gaji minimum tetap dilaksanakan berkuat kuasa 1 Mei ini

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN memutuskan tiada penundaan akan diberikan terhadap mana-mana sektor ekonomi atau jenis pekerjaan dalam pelaksanaan gaji minimum RM1,500 yang akan berkuat kuasa pada 1 Mei ini.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan berkata, keputusan itu diambil kerana kerajaan sebelum ini telah memberikan bantuan kepada majikan melalui pakej bantuan Covid-19 seperti Program Subsidi Upah yang berupaya mengekalkan perniagaan dan pekerjaan.

“Ini (pelaksanaan gaji minimum) juga bagi memastikan pekerja-pekerja mendapat manfaat daripada peningkatan gaji minimum,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

M Saravanan berkata, kelonggaran tersebut diberikan bagi memberi peluang kepada majikan kategori tersebut untuk membuat persediaan sewajarnya.

Dalam pada itu, kadar gaji minimum kepada seseorang pekerja mengikut kawasan tempat kerja bagi tempoh mulai 1 Mei hingga 31 Disember ini ialah RM1,200 bagi majlis bandar raya atau majlis perbandaran manakala RM1,100 bagi kawasan selain majlis bandar raya atau majlis perbandaran.

Baca juga:   Had laju kurang 10km/j di Jalan Persekutuan mulai esok

Menerusi pewartaan Perintah Gaji Minimum (PGM) 2022 yang dibuat pada 27 April lalu, pelaksanaan gaji minimum berkuat kuasa pada Mei ini akan melibatkan majikan yang menggajikan lima orang pekerja atau lebih.

Pelaksanaan itu juga membabitkan majikan yang menjalankan sesuatu aktiviti profesional dikelaskan di bawah Piawaian Pengelasan Pekerjaan Malaysia (Malaysia Standard Classification of Occupations, MASCO) 2020.

Warta tersebut memaklumkan pengecualian pelaksanaan gaji minimum RM1,500 pada 1 Mei ini bagi majikan yang mengambil pekerja kurang daripada lima orang dan pelaksanaannya hanya berkuat kuasa pada 1 Januari 2023. – Edisi 9

Baca juga:   Waspada, 40 kes Covid-19 varian Delta dikesan di Malaysia


Wartawan

Terkini

Program Menu Rahmah di IPTA dijangka selepas Aidilfitri

PROGRAM Menu Rahmah di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dijangka akan dilaksanakan selepas Aidilfitri. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos...

Lagi Artikel Berkaitan