30 C
Kuala Lumpur
Friday, October 7, 2022

Rayuan BKM dibuka mulai Isnin ini

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MENTERI Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan tempoh rayuan bagi permohonan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) akan dibuka selama sebulan bermula Isnin ini.

Beliau berkata, ia bertujuan untuk membantu individu yang gagal dalam permohonan BKM sebelum ini.

“Pemohon boleh mengemukakan rayuan beserta dokumen yang berkaitan untuk disemak semula oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM).

“Proses rayuan ini juga bagi memastikan bantuan dapat disampaikan kepada mereka yang benar-benar memerlukan. Permohonan rayuan boleh dibuat melalui kaedah secara dalam talian bermula 2 Mei ini melalui portal rasmi BKM LHDNM di https://bkm.hasil.gov.my.

“Pemohon juga boleh mengemukan borang rayuan secara manual bermula 9 Mei di mana-mana cawangan berhampiran seperti Pejabat Satelit, Pusat Khidmat Hasil (PKH), ataupun Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tengku Zafrul berkata, setelah pangkalan data BKM dikemaskini, pembayaran rayuan BKM kepada pemohon yang lulus akan disalurkan pada bayaran Fasa Tiga dan Fasa Empat yang dijadualkan pada September 2022 dan Disember 2022.

Baca juga:   Ismail Sabri cadang tiga gerak kerja untuk BN hadapi PRU-15

“Pemohon rayuan BKM boleh merujuk soalan lazim (FAQ) yang telah dimuat naik di portal rasmi BKM bagi mendapatkan maklumat lanjut,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan akan memastikan bantuan yang diperuntukkan itu sampai kepada mereka yang disasarkan bagi menjamin kesejahteraan Keluarga Malaysia keseluruhannya.-Edisi 9


Wartawan

Terkini

Bajet 2023 : Bantuan BKM isi rumah berpendapatan kurang RM2,500, 5 anak atau lebih

SEBANYAK RM2,500 melalui Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) akan diberikan kepada isi rumah yang berpendapatan kurang RM2,500 dan mempunyai lima...

Lagi Artikel Berkaitan