24.5 C
Kuala Lumpur
Monday, September 26, 2022

16 rakyat Malaysia ditahan di Kemboja

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MENTERI Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah, mengesahkan 16 rakyat Malaysia ditahan pihak berkuasa Kemboja dan kini berada di balai polis di Phnom Penh untuk siasatan.

Bagaimanapun, jelas Saifuddin, kesemua mereka berada dalam keadaan baik.

“Pegawai kita di sana telah ke pejabat polis untuk bertemu mereka. Kita sentiasa mengikuti rapat perkembangan terkini dan akan membantu mereka, jika perlu dicarikan peguam atau bantuan lain,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Agung ke-42 Persatuan Hindu Sanggam Kuantan di Kuantan, Pahang hari ini.

Bagaimanapun beliau tidak mengulas lanjut mengenai jantina, usia, asal, bila atau punca mereka ditahan.

Ditanya sama ada 16 rakyat itu adalah sebahagian mangsa penipuan tawaran kerja yang diterima oleh Biro Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA seperti dilaporkan sebelum ini, Saifuddin berkata, perkara itu belum dapat dipastikan.

Baca juga:   Sultan Selangor nasihat pemimpin politik Melayu henti berbalah

Beliau menasihatkan rakyat Malaysia supaya berhati-hati menerima tawaran kerja dari negara asing dan tidak mudah terpengaruh dengan tarikan gaji besar.

Sebaliknya, tegas Saifuddin, mereka perlu membuat semakan dengan Kementerian Luar atau pejabat perwakilan Malaysia atau Malawakil negara terbabit.

“Semak juga visa kerja dan pasport supaya memenuhi peraturan diwajibkan. Jika dirasakan ada kemusykilan bila tiba ke negara terbabit, segera hubungi Malawakil. Ini penting untuk mengelak timbul masalah kemudian hari,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau turut meminta rakyat Malaysia yang berdepan masalah atau terkandas di Thailand susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini, untuk segera ke pejabat Konsulat Jeneral Malaysia di Songkhla.

Baca juga:   PM sifatkan lawatan sulungnya ke Kemboja berjaya

“Kita tidak menafikan mungkin masih ada sejumlah lain yang masih tidak berhubung dengan pejabat Konsulat Jeneral, dan kita harap mereka segera berbuat demikian supaya bantuan sewajarnya dapat diberikan untuk membolehkan mereka pulang,” katanya.

Saifuddin sekali lagi menafikan dakwaan ada 10,000 rakyat Malaysia menjadi pendatang tanpa izin di negara itu kerana rekod Konsulat Jeneral menyatakan 2,439 warga Malaysia yang berhasrat pulang ke tanah air telah dibantu.

Rekod juga menyatakan sehingga kini, hanya 72 warganegara Malaysia yang berdaftar dengan pihak Konsulat Jeneral dan memegang Pas Sempadan, dan bilangan itu adalah sebahagian daripada 444 warganegara Malaysia yang telah mendaftarkan diri dengan pihak Konsulat Jeneral. – Bernama

Baca juga:   PM sifatkan lawatan sulungnya ke Kemboja berjaya

Terkini

Tak pelik bukan PH diumum musuh utama PN – Zahid

PRESIDEN Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan pengumuman Tan Sri Muhyiddin Yassin, Barisan Nasional (BN) musuh utama Perikatan...

Lagi Artikel Berkaitan