26.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 26, 2024

SJKP mudahkan golongan B40, M40 miliki rumah – PM

Mesti Baca

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berharap inisiatif melalui Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (SJKP) yang merupakan sebuah syarikat milik penuh Kementerian Kewangan akan membantu lebih ramai golongan B40 dan M40 memiliki rumah sendiri.

Menurutnya, beliau memahami kesukaran masyarakat terutama mereka yang bekerja sendiri dan tidak memiliki slip gaji untuk memohon pinjaman bagi membeli rumah.

“Projek Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) yang berkolaborasi antara SJKP melalui Skim Pembiayaan Perumahan Inovatif PR1MA adalah contoh wajar yang dijadikan penanda aras dalam usaha kerajaan dan industri menyediakan akses kewangan mudah kepada pembeli rumah.

“Inisiatif yang mesra pembeli ini pastinya dapat membuka lebih banyak peluang kepada lebih ramai Keluarga Malaysia khususnya golongan muda dan berpendapatan pertengahan untuk memiliki rumah PR1MA tanpa bimbang tentang pembiayaan perumahan.

“Usaha ini adalah selari dengan pengumuman yang dilakukan semasa Belanjawan 2022 di mana sebanyak RM2 bilion diperuntukkan kepada SJKP untuk melaksanakan amanat ini,” katanya ketika melawat Residensi Larkin Indah, Johor Bahru hari ini.

Hadir sama ialah Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dan Pengerusi PR1MA, Datuk Dr. Fathul Bari Mat Jahaya.

Advertisements

Ismail Sabri berkata, skim yang dilaksanakan itu selari dengan aspirasi Keluarga Malaysia serta Kempen Pemilikan Rumah (HOPE) oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

“Saya difahamkan, sebagai permulaan ia ditawarkan kepada pembeli kediaman Residensi Larkin Indah ini sebelum diperluaskan ke projek PR1MA yang lain.

“Ini pastinya dapat memberi keselesaan kepada para pembeli rumah PR1MA pada masa akan datang untuk merancang pembelian rumah mereka dengan lebih yakin,” katanya.

Mengulas lanjut beliau berkata, kerajaan akan terus menyokong usaha PR1MA menjalankan mandat mereka dan membantu golongan berpendapatan sederhana memiliki rumah sendiri yang membolehkan penghuninya menikmati kehidupan yang mampan.

Perdana Menteri juga menyambut baik langkah kerajaan negeri di bawah pimpinan Hasni sebelum ini yang telah mewujudkan Perbadanan Kemajuan Perumahan Johor (PKPJ).

Katanya, penubuhan PKPJ itu sebagai agensi utama yang menguruskan perumahan dan hartanah di negeri ini. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

PayNet, Yayasan Khazanah lanjut program biasiswa wakalah

YAYASAN Khazanah dan Payments Network Malaysia (PayNet) meneruskan program pemberian biasiswa kepada para pelajar cemerlang yang beragama Islam dan...

Lagi Artikel Berkaitan