26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

KKM nyata kebimbangan sub-lineage BA.2 varian Omicron

KKM jangka besar varian Omicron sub-lineage BA.2 akan menjadi varian yang dominan di Malaysia.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) menyatakan kebimbangan terhadap sub-lineage BA.2 varian Omicron kerana ia berkemungkinan mengakibatkan transmisi yang lebih tinggi berbanding sub-lineage Omicron yang lain serta varian Delta.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, tiga sub-lineage varian Omicron yang wujud di negara ini ialah BA.1, BA.1.1, dan BA.2

“Bagi tempoh 1 hingga 17 Mac tahun ini didapati varian Omicron sub-lineage BA.2 meningkat kepada 27.1 peratus berbanding pada Januari dan Februari tahun ini, dengan pelaporan untuk varian Omicron sub-lineage BA.2 hanyalah masing-masing 0.9 peratus dan 2.7 peratus.

“Kenaikan mendadak sub-lineage BA.2 adalah sesuatu yang perlu diambil perhatian,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata, KKM menjangkakan besar kemungkinan varian Omicron sub-lineage BA.2 akan menjadi varian yang dominan di Malaysia.

“Justeru penduduk Malaysia perlu berwaspada dengan peningkatan penularan varian Omicron BA.2.

“Pada masa sama perlu khuatir kepada penularan berpanjangan Delta yang berupaya mengakibatkan jangkitan lebih serius terutama dalam kalangan mereka yang tidak divaksinasi atau tidak menerima dos penggalak,”katanya.

Baca juga:   4 PPV Integrasi pemberian vaksin dos penggalak akan dibuka

Ujar beliau, kajian dan pengawasan genomik berterusan yang dijalankan oleh tujuh universiti dan Institut Penyelidikan Perubatan menunjukkan varian Omicron telah mula menggantikan varian Delta sebagai varian utama yang menular dalam kalangan penduduk Malaysia.

Sementara itu, mengulas mengenai kes harian, Dr Noor Hisham berkata, kes positif harian COVID-19 negara mencatatkan trend penurunan untuk hari keempat berturut-turut apabila turun ke paras bawah 20,000 dengan 19,105 kes dicatatkan semalam berbanding 22,341 yang direkodkan pada Sabtu (19 Mac).

Baca juga:   Hampir semua negeri catat peningkatan kes Covid-19

“Kes sembuh COVID-19 yang dicatatkan semalam adalah 28,250 kes, lebih tinggi berbanding kes positif yang dicatatkan.

“Daripada 19,105 kes positif COVID-19 yang dicatatkan semalam 18,912 kes atau 98.99 peratus dalam kategori satu dan dua.

“Sebanyak 8,267 kes dalam kategori satu manakala kes dalam kategori dua adalah 10,645 kes,”katanya.

Beliau berkata sebanyak 193 kes atau 1.01 peratus daripada jumlah keseluruhan 19,105 kes positif COVID-19 yang dicatatkan semalam dalam kategori tiga, empat dan lima.

Menurut Dr Noor Hisham, daripada kes COVID-19 yang dicatatkan semalam 81 kes atau 0.42 peratus dalam kategori tiga, 44 kes atau 0.23 peratus dalam kategori empat dan 68 kes atau 0.36 peratus dalam kategori lima.

Beliau berkata, kadar kebolehjangkitan atau Rt yang dicatatkan di seluruh negara semalam adalah 0.93 dengan Sarawak mencatatkan kadar paling tinggi iaitu 1.03 dan kadar paling rendah di Sabah iaitu 0.64.

Baca juga:   PRN Melaka: KKM larang aktiviti, perhimpunan dan majlis sosial

Katanya, lima negeri menunjukkan penggunaan katil kes kritikal atau unit rawatan rapi (ICU) melebihi 50 peratus iaitu Kuala Lumpur (67 peratus), Johor (66 peratus), Perlis (64 peratus), Kelantan (58 peratus) dan Selangor (56 peratus).- Edisi 9

Wartawan

Terkini

Kod pakaian menteri Kabinet jadi perhatian warganet

KOD etika pakaian bagi menteri Kabinet Kerajaan Perpaduan nampaknya ada perubahan ketara sehingga mendapat perhatian warganet. Sejak hari pertama kerajaan...

Lagi Artikel Berkaitan