25.6 C
Kuala Lumpur
Monday, February 6, 2023

44 saman dikeluarkan ke atas syarikat jual kit ujian kendiri tidak berdaftar

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PIHAK Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) telah mengeluarkan 44 surat amaran ke atas syarikat yang menjual kit ujian kendiri COVID-19 tidak berdaftar serta tidak mempunyai kelulusan bersyarat.

Ketua Eksekutif MDA, Ahmad Shariff Hambali berkata, kita memang melakukan pemantauan terhadap penjualan kit ujian kendiri COVID-19 secara berterusan di pasaran.

“Sebagai contoh tahun lalu, MDA menjalankan 94 pemeriksaan dan melakukan tiga serbuan terhadap syarikat yang mengimport dan menjual kit ujian COVID-19 tidak mempunyai kelulusan bersyarat.

“Setakat ini, tiada lagi syarikat dikenakan kompaun berkaitan kit ujian terbabit, namun MDA sudah mengeluarkan 44 surat amaran ke atas syarikat yang menjual kit ujian kendiri COVID-19 tidak berdaftar dan tidak mempunyai kelulusan bersyarat,”katanya.

Menurut beliau, pihaknya boleh merampas kit ujian kendiri COVID-19 tidak berdaftar serta tidak mempunyai kelulusan bersyarat yang dijual di pasaran.

“Oleh demikian, MDA akan menumpukan pemeriksaan ke atas pengimport dan penjual kit ujian kendiri COVID-19 bagi memastikan produk terbabit yang dijual di pasaran tulen serta berdaftar.

Baca juga:   MDA beri kelulusan bersyarat kit ujian kendiri COVID-19

Beliau berkata, setakat ini 28 pengimport dan penjual kit ujian kendiri COVID-19 sudah diperiksa dengan sebuah syarikat yang mengimport dan meletakkan produk itu yang tidak berdaftar serta tidak mempunyai kelulusan bersyarat diserbu.

Sementara itu, Penolong Pengarah Bahagian Pascapasaran dan Penguatkuasaan MDA, Muhammad Khairul Ashraf Zakaria, berkata tindakan undang-undang juga boleh dikenakan ke atas syarikat atau individu yang mengimport, mengeksport atau meletakkan produk berkenaan dalam pasaran tanpa kebenaran.

Baca juga:   Agong berkenan terima menghadap Naib Presiden Turkiye

Selain itu, katanya, berkuat kuasa 1 Januari lalu, semua pengiklanan yang mengandungi sebarang tuntutan atau kenyataan peranti perubatan termasuklah kit ujian kendiri COVID-19, diwajibkan untuk mendapatkan kelulusan dengan pihak MDA sebelum diiklankan.

Beliau berkata demikian selepas mengetuai pemeriksaan kit ujian kendiri COVID-19 di tiga lokasi iaitu Kepong, Sungai Buloh dan Bandar Seri Putra, hari ini,lapor BH Online.

Pemeriksaan dibuat bagi tujuan menyiasat aduan diterima berkaitan kit ujian terbabit.

Mengulas lanjut, katanya hasil pemeriksaan ke atas tiga establismen itu, dua surat amaran dikeluarkan namun ia bukanlah berkaitan kit ujian kendiri COVID-19.

“Pemeriksaan terbabit adalah bagi mengenal pasti saluran pembekal dan pemeriksaan mendapati ketiga-tiga syarikat itu mendapat kit ujian daripada pembekal berdaftar dengan MDA.

“Kami menasihatkan wakil syarikat mengenai perkara berkaitan pelesenan, yang mana mereka perlu mengemas kini maklumat dengan pihak Conformity Assessment Body (CAB) dari semasa ke semasa,” katanya.

Baca juga:   Piala Sumbangsih kekal milik JDT, tewaskan KDA 2-0

Wartawan

Terkini

Dua wanita maut, nahas dua buah kenderaan

DUA wanita maut apabila kenderaan yang dipandu masing-masing terlibat dalam kemalangan di Jalan Junid, Muar, Johor, awal pagi tadi. Ketua Polis Daerah...

Lagi Artikel Berkaitan