32 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

Tempoh diskaun 80% bayar saman tidak dilanjut lagi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) tidak berhasrat untuk melanjutkan tempoh tawaran pembayaran saman sehingga 80 peratus yang berakhir semalam.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, ketika ini tiada keperluan pihaknya untuk berbuat demikian dan kaunter trafik di seluruh negara juga dilihat tidak lagi sesak seperti sebelum ini pada minggu terakhir.

Katanya lagi, kebanyakan saman tertunggak sudah dilunaskan orang ramai sepanjang tempoh yang diberikan.

“Kalau mengikut statistik juga kita dapati bahawa dalam tempoh 9 hingga 31 Disember yang telah tamat kita dapati sejumlah 8.6 juta saman telah diselesaikan.

“Ini adalah 8.6 juta saman diselesaikan berbanding dengan hampir tak salah saya, 12.2 juta saman yang diselesaikan bagi keseluruhan tahun 2021,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melawat Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) di Kampung Jongok Batu di Dungun, Terengganu, lapor Astro Awani.

Sebelum ini, PDRM melanjutkan tempoh tawaran diskaun saman itu sehingga 31 Disember 2021 sempena Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia. – Edisi 9

Baca juga:   Saksi kes rasuah terowong bawah laut ditemukan mati

Wartawan

Terkini

Tarikh bicara kes PU Azman 24 hingga 28 Julai

MAHKAMAH Sesyen Seremban menetapkan 24 hingga 28 Julai ini sebagai tarikh perbicaraan pendakwah selebriti, PU Azman. PU Azman atau...

Lagi Artikel Berkaitan