25 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 4, 2022

Tiada hasrat tangguh pemberian dos penggalak

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN tidak berhasrat untuk menangguhkan pemberian suntikan dos penggalak vaksin COVID-19 kepada rakyat seperti yang disarankan Mufti Perlis, Datuk Mohd Asri Zainul Abidin baru-baru ini.

Sebaliknya, Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, kerajaan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan meneruskan dan mempergiat lagi program vaksinasi untuk keselamatan rakyat.

“Sehingga kini belum ada kes kematian direkodkan disebabkan vaksin.

“Pengambilan booster ni adalah sangat-sangat penting untuk meningkatkan daya tahan badan meningkatkan pertahanan badan dan juga memanjangkan lagi imuniti terhadap penyakit yang masih lagi sedang berleluasa sekarang ini.

“Jadi, cadangan Mufti Perlis supaya ditangguhkan tak perlu lah, tak perlu, tak perlu… semalam dah 44.4 peratus, 10.4 juta orang telah disuntik dan kita menjangkakan mencapai 60 peratus rakyat Malaysia diberi booster pada hujung bulan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas program Jualan Keluarga Malaysia di tapak pasar tani, Pusat Bandar, Bagan Serai, hari ini, lapor Astro Awani.

Menurutnya, berita orang sakit dan meninggal dunia selepas mengambil vaksin yang diviralkan memang benar.

Baca juga:   Tempah janji temu dos penggalak di MySejahtera

Bagaimanapun, kata beliau, daripada hasil bedah siasat mendapati ia disebabkan penyakit lain yang dialami.

Justeru, beliau menasihatkan orang ramai agar tidak mudah terpengaruh dan KKM akan terus memperhebatkan program vaksinasi supaya rakyat mendapat data yang benar, sahih dan mengikut sains.

Baca juga:   Agong titah rakyat ambil vaksin, dos penggalak

Edisi 9 sebelum ini melaporkan, saranan Mohd Asri agar KKM menangguhkan pemberian dos penggalak atau dos ketiga vaksin COVID-19 kerana dibimbangi mempunyai kesan yang serius terhadap kesihatan.

Menurutnya, penangguhan berkenaan perlu mengambil kira satu kenyataan yang jelas terhadap siapa atau golongan mana yang sebenarnya tidak wajar mengambil dos berkenaan.- Edisi 9

Wartawan

Terkini

Status warganegara anak ibu rakyat Malaysia fokus Azalina

STATUS kewarganegaraan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu-ibu warganegara Malaysia antara tumpuan diberikan oleh Datuk Seri Azalina...

Lagi Artikel Berkaitan