30.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, May 18, 2022

1,494 pelajar di Kedah dikesan positif COVID-19 sejak 1 Januari

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SERAMAI 1,494 pelajar sekolah di seluruh negeri Kedah dijangkiti COVID-19 antara 1 Januari hingga semalam.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah, Dr Othman Warijo berkata, daripada jumlah itu seramai 1,493 kes atau 99.9 peratus pelajar berada pada kategori satu dan dua, manakala 0.1 peratus atau satu kes pada kategori tiga.

“Manakala sebanyak 915 kes atau 61.2 peratus masih lagi dirawat, manakala 579 kes atau 38.8 peratus termasuk seorang pelajar yang berada pada kategori tiga sudah sembuh.

“Semua pelajar berusia antara tujuh hingga 18 tahun itu dilaporkan stabil selepas menjalani rawatan.

“Setakat ini tiada pelajar yang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan tiada kematian dilaporkan.

“Antara pelajar ini ada yang dirawat di hospital, Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) dan menjalani kuarantin di rumah,” katanya lapor Astro Awani.

Dr Othman, memaklumkan seramai 90 warga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kulim disahkan positif COVID-19 membabitkan Kluster Dah Sungai Balak pada Sabtu lalu.

Baca juga:   Tiada lagi penggiliran di sekolah rendah mulai 17 April

Jelasnya, terdapat satu lagi kluster pendidikan iaitu Kluster Dah Mutiara Naga membabitkan sebuah tadika swasta di Kubang Pasu turut dikesan pada Sabtu lalu.

Katanya, seramai 41 kes dilaporkan positif COVID-19 membabitkan kluster berkenaan menjadikan jumlah keseluruhan 11 kluster berkaitan pendidikan di negeri ini.

Setakat semalam, terdapat 10 kluster berkaitan pendidikan dilaporkan berlaku di seluruh negeri Kedah membabitkan pelajar dan guru.-Edisi 9

Baca juga:   Semua sekolah di Sabah ditutup 16 hari

Terkini

Hantaran ‘lawak’ IPD puji orang Kemaman bantu tangkap tokan

TAMPIL dengan hantaran media sosial secara bersahaja dan menghiburkan, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kemaman memuji tindakan orang awam...

Lagi Artikel Berkaitan