26.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 22, 2024

KTMB lancar dua laluan baharu DMU bulan depan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERETAPI Tanah Melayu Berhad (KTMB) bakal melancarkan dua lagi laluan baharu Diesel Multiple Unit (DMU) bulan depan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mohd. Rani Hisham Samsudin berkata, perkhidmatan terkini itu meliputi stesen Gemas, Negeri Sembilan ke stesen masing-masing di Kelantan dan Pahang.

“Ia melibatkan laluan Gemas-Gua Musang-Gemas dan Gemas-Kuala Lipis-Gemas yang bermula sekitar pertengahan Januari tahun depan,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Pelancaran laluan baharu merupakan fasa kedua operasi tren DMU itu selepas fasa pertama telah dirasmikan oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong pada 11 April lalu.

Mohd. Rani berkata, bersempena dengan pelancaran operasi DMU terbaharu itu, KTMB membuka jualan tiket untuk tempoh enam bulan bermula 5 Januari 2022 bagi tempahan perjalanan dari 15 Januari sehingga 30 Jun 2022.

Katanya, ia bagi membolehkan orang ramai membuat perancangan awal sama ada pulang ke kampung atau pergi bercuti.

“Penumpang boleh merancang bagi menyambut perayaan Tahun Baharu Cina yang akan diraikan pada 1 Februari depan atau pun Hari Raya Aidilfitri dijangka jatuh pada 3 Mei kelak,” katanya.

Kempen jualan tiket mega juga merangkumi pertambahan kepada 32 perkhidmatan tren elektrik (ETS) berbanding 16 trip yang ada pada masa sekarang untuk laluan dari stesen KL Sentral membabitkan destinasi ke Butterworth, Pulau Pinang (10 trip); Ipoh, Perak (10 trip); Padang Besar, Perlis (lapan trip); Gemas-Butterworth (dua trip) dan Gemas-Padang Besar (dua trip).

Tidak ketinggalan kekerapan perkhidmatan InterCity ditambah kepada 20 servis daripada 16 kali pada ketika ini yang akan meliputi Ekspres Timuran, Ekspres Selatan dan Shuttle Timuran.-Edisi 9

Terkini

Struktur semula dasar keterjaminan makanan kita

Oleh DR ADILAH A. WAHAB DI sebalik pengukuhan dan kerjasama strategik yang giat dijalankan oleh kerajaan dalam mempromosikan minyak kelapa...

Lagi Artikel Berkaitan