25.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 6, 2022

Senarai Exco Negeri Melaka diumum minggu depan – Sulaiman

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SENARAI Ahli Majlis Mesyuarat (Exco) Kerajaan Negeri Melaka akan diumumkan pada minggu depan.

Perkara itu dinyatakan Datuk Seri Sulaiman Md Ali selepas mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Melaka ke-13 awal pagi ini.

Memetik laporan Bernama, katanya beliau akan meneliti perkara berkenaan terlebih dahulu sebelum membincangkannya dengan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam.

“Insya-Allah saya akan memaklumkan perkara ini juga selepas saya mengambil kira segala aspek, kebolehan, begitu juga pengalaman (Exco) bagi setiap portfolio yang akan saya lantik nanti berlandaskan kepada mereka yang telah memenangi 21 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Dan sudah pasti selepas itu, saya akan maklumkan kepada Tuan Yang Terutama Tun untuk berbincang dengan beliau. Insya-Allah bagi saya sedikit masa lagi, dalam masa terdekat… should be next week (minggu depan),” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Angkat Sumpah Jawatan, Taat Setia serta Sumpah Simpan Rahsia di hadapan Mohd Ali di Dewan Seri Utama awal pagi ini.

Baca juga:   Parlimen Padang Serai mengundi 7 Disember - SPR

Sementara itu, ditanya mengapa istiadat mengangkat sumpah jawatan berkenaan diadakan pada awal pagi ini berbanding jadual asal pada petang ini, Sulaiman berkata perkara itu perlu disegerakan kerana ada Mesyuarat Menteri-menteri Besar dan Ketua-ketua Menteri pada Selasa, disusuli dengan Mesyuarat Majlis Raja-Raja di Kuala Lumpur.

Baca juga:   Sultan Johor perkenan barisan Exco, angkat sumpah Sabtu

So (Jadi) masa itu agak suntuk, besok (hari ini) dah hari Ahad, kemudian banyak perkara yang perlu kita perbincangkan dulu dengan Tuan Yang Terutama Tun. Apabila finalised (dimuktamadkan) hari Selasa kita nak bergerak (ke kedua-dua mesyuarat tersebut)… kena angkat sumpah juga pada malam ini,” katanya.

Dalam pada itu, Sulaiman berjanji beliau akan menjadi pemimpin untuk semua rakyat negeri Melaka tanpa mengira etnik, kaum, bangsa mahupun agama.

“Sebagai Ketua Menteri Melaka yang baharu saya akan menunaikan kewajipan seperti rakyat negeri Melaka mahukan serta menggalas aspirasi Tuan Yang Terutama Tun dalam memasyhurkan negeri Melaka di persada antarabangsa.

“Di kesempatan ini saya juga ingin mengucapkan sekalung tahniah dan terima kasih kepada seluruh jentera pentadbiran Kerajaan Negeri Melaka yang mengurus dan mentadbir negeri Melaka sejurus pembubaran DUN Melaka bermula 4 Okt sehinggalah keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) malam tadi,” katanya.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

PAU ditangguh ke tarikh baharu, 11 hingga 14 Januari 2023

PERHIMPUNAN Agung UMNO (PAU) 2022 yang dijadual berlangsung hujung bulan ini ditangguh kepada 11 hingga 14 Januari tahun depan. Setiausaha...

Lagi Artikel Berkaitan