28.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

Sebaik PN terbentuk, MN sudah tidak berseri lagi – Tok Mat

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

TIMBALAN Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan meluahkan isi hatinya sebaik Perikatan Nasional (PN) terbentuk, Muafakat Nasional (MN) sudah tidak lagi berseri.

Beliau menyatakan, sebahagian dari pendukung MN tiba-tiba cenderung melihat PN sebagai jalan pintas untuk berkuasa.

“MN sudah tidak lagi berseri, sudah tidak ada penarik dan seperti sudah tidak ada erti. Mantera perpaduan ummah, laungan penyatuan merentas politik, hilang dan dilupakan.

“Ramai yang mula dibuai kerusi empuk dan berasa enak memegang tampuk kekuasaan,” katanya menerusi Facebooknya hari ini.

Mohamad berkata, MN secara perlahan-lahan seakan dilepas dan dilupakan, seolah-olah semua masalah dan kepentingan Melayu-Islam itu telah selamat dalam dakapan PN.

Menurutnya, perpaduan ummah itu penting, tetapi ia haruslah diperjuangkan secara berterusan dan terangkum. Bukan bermusim.

“Ia mesti diusaha dan dijayakan sepanjang masa. Bukannya sekadar berbincang dan bermesyuarat demi sebuah pilihan raya dan menguasai Putrajaya semata-mata.

“Permuafakatan MN juga harus praktikal dan realistik. UMNO adalah parti politik. Ia bukan pergerakan sivil atau dakwah. Ia adalah instrumen untuk orang Melayu mengurus negara,” tegasnya.

Selain itu, beliau juga menyifatkan UMNO adalah parti teras BN dengan agenda kepelbagaian budaya dan ia mempunyai kepentingan politik tersendiri.

Menurut beliau, seperti juga PAS, ia adalah parti politik dengan perjuangan tersendiri, ideologi tersendiri dan kemahuan tersendiri.

“Kerana itu UMNO tidak pernah mengajak Amanah dan PKR mahupun PBB di Sarawak untuk menyertai MN. Kerana UMNO realistik dan memahami sejarah PAS dengan Amanah. UMNO juga menghargai kelainan PKR dan PBB.

Baca juga:   Tok Mat harap momentum kemenangan pada PRN NS, Jun depan
Baca juga:   1,158 pelajar baharu diploma daftar di UPSI mulai esok

“Maka demikianlah yang berlaku dalam PRN Melaka. PAS telah memilih PN, dan UMNO menerima keputusan tersebut. Dengan hati terbuka, (dan sedikit terluka).

“Kerana UMNO sejak awal faham. Ia tidak boleh meletakkan MN sebagai penghalang kerjasama politik antara PAS dan PPBM dan PAS pula tidak boleh menggunakan MN untuk memaksa UMNO menerima PPBM kerana kami adalah seteru politik yang nyata.

Namun menurut beliau, itu tidak bermakna MN itu akan ditinggalkan dan sudah tidak relevan.

“PAS teruslah dengan PN dan UMNO pula teruslah dengan BN. Tetapi jika ada kemaslahatan ummah yang memerlukan UMNO dan PAS bertemu dan berbincang, MN harus menjadi arenanya.

“Sebenarnya orang Melayu tidaklah berpecah dengan teruk. Kesatuan antara UMNO dan PAS melalui MN pula bukanlah bermakna orang Melayu telah bersatu dan ummah menjadi kuat,” katanya.

Menurut beliau lagi, puluhan juta orang Melayu di luar sana tidak pun menganggotai UMNO atau PAS.

“Namun, itu tidak bermakna mereka tidak mementingkan perpaduan dan masa depan ummah ini. Mereka sekadar mempunyai cita rasa dan cara masing-masing dalam politik. Yang demikian itu, harus kita faham dan hormat.

“Yang paling penting ialah kepentingan mereka diuruskan melalui wadah politik yang pelbagai, dengan cara yang tidak merugikan. Dan UMNO memilih untuk melakukannya melalui BN kerana telah lebih enam dekad, itulah caranya yang UMNO rasa terbaik,” katanya.

Baca juga:   16 September titik permulaan kerjasama erat #KeluargaMalaysia

Menurut beliau lagi, perpaduan ummah bukan hanya perpaduan antara UMNO, PAS, dan PPBM.

“Ia merangkumi permuafakatan semua yang merentas logo, bendera dan parti. Biar rambut kita beraneka warna, yang penting, hati kita pada bangsa dan agama,” katanya.

Bercerita mengenai semasa menggagaskan MN, Mohamad berkata, UMNO sangat jelas dengan tujuannya.

“Ia bagi mempertemu dua parti Melayu dan menjadi wadah ke arah kesatuan dan penyatuan. Penyatuan yang jujur dan ikhlas.

Baca juga:   BN cadang nama Hasni calon tunggal MB

“Wadah ini harus menjangkaui politik. Ia perlu menjadi medan segala kepentingan Melayu dan Islam dibincangkan dan dirumuskan. Kerana itu, UMNO sedari awal tidak mahu ia didaftarkan sebagai sebuah perikatan politik, walaupun pelbagai pihak dalam UMNO dan PAS mendesak ke arah itu,” katanya.

Bagi UMNO menurutnya, biarlah MN menjadi wadah yang boleh memayungi semua, bukan sekadar kepentingan politik PAS dan UMNO.

“Apatah lagi apabila ideologi dan pendekatan kedua-dua parti ini sangat berlainan. Yang jelas UMNO tidak pernah membelakang dan meninggalkan MN.

“Sedikit demi sedikit, dengan segala daya yang ada, MN ini cuba UMNO kukuhkan dari segenap aspek,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

6 maut, 9 cedera van terbabas turun Genting Highlands

ENAM maut selepas van dinaiki mereka terbabas dan melanggar penghadang jalan ketika turun dari Genting Highlands di Kilometer 4.8...

Lagi Artikel Berkaitan