26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 22, 2022

MARA Corp laksana inisiatif wujudkan 2,000 peluang pekerjaan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MARA Corporation Sdn Bhd (MARA Corp) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp) bagi memperkukuhkan usaha dalam membangunkan modal insan kompetitif.

Kolaborasi itu bagi menyumbang kepada pertumbuhan tenaga kerja dalam industri dan ekonomi negara khususnya graduan di bawah ekosistem pendidikan MARA.

Majlis menandatangani MoU tersebut disaksikan oleh Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan di ibu negara hari ini.

Dalam sidang medianya, Datuk Seri Mahdzir berkata, sinergi antara dua agensi itu mensasarkan lebih 2,000 peluang pekerjaan profesional kepada graduan di bawah ekosistem pendidikan MARA yang terdiri daripada pelajar Institusi Pendidikan MARA (IPMA) serta pelajar di bawah tajaan pelajaran MARA.

“Kedua-dua pihak juga akan merangka program-program khas yang bersesuaian dengan pembangunan modal insan dan kebolehpasaran graduan MARA bagi memastikan graduan yang dilahirkan dapat memenuhi tuntutan industri dan mempunyai daya kebolehpasaran yang tinggi di alam pekerjaan.

Baca juga:   'Habuan' RM60 juta: Cubaan burukkan reputasi saya - Mahdzir

TalentCorp jelas Mahdzir, yang bertindak sebagai penghubung di antara MARA dan pihak berkepentingan yang terdapat dalam jaringan mereka akan menawarkan inisiatif program sedia ada.

Antaranya, program Nurturing EXpert Talent (NEXT), Structured Internship Programme (SIP), Talent Mobility, Semester Break Programme (SBP), Young Employable Student (YES!) dan #KisahSiswa kepada graduan di bawah MARA.

Usahasama antara kementerian dalam agenda pembangunan bakat ini merupakan satu platform yang memberi ruang dan peluang kepada graduan untuk mempersiapkan diri di alam pekerjaan.

Baca juga:   KUPTM dinaik taraf sebagai universiti penuh

“Saya percaya kerjasama ini mampu menjadi penghubung laluan kerjaya graduan MARA dengan jaringan syarikat dalam pelbagai industri serta menyediakan satu ruang kerjaya yang lebih signifikan dengan peluang yang lebih baik ditawarkan kepada para pelajar MARA”, tambah beliau.

TalentCorp juga menurut Mahdzir, bertanggungjawab melalui mandatnya untuk menarik, memupuk dan mengekalkan modal insan serta kepakaran yang terbaik dalam menyokong perjalanan Malaysia ke arah mencapai status negara maju.

“Usaha TalentCorp dipacu oleh kerjasama erat dengan pelbagai kementerian, pihak berkepentingan di dalam industri dan institusi pengajian menerusi inisiatif yang menumpukan kepada tiga penawaran khidmat utama iaitu Penyaluran, Kepelbagaian dan Mobiliti modal insan di Malaysia.

Manakala MARA Corp merupakan syarikat induk milik MARA yang bertanggungjawab mewujudkan peluang pekerjaan dan membangunkan peluang pemilikan ekuiti serta memastikan peningkatan penjanaan pendapatan syarikat subsidiari di bawahnya dalam memberikan pulangan pelaburan yang baik dan konsisten kepada MARA.

Baca juga:   48,000 stok ubat Paxlovid untuk rawat COVID-19 tiba hari ini

-EDISI9

Terkini

MAIS tetap pendirian tamat kontrak guru KAFA tolak vaksin

MAJLIS Agama Islam Selangor (MAIS) tetap dengan pendirian mereka dengan isu penamatan kontrak guru Kelas Agama dan Fardu Ain...

Lagi Artikel Berkaitan