25.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 23, 2022
< a href='https://keluargamalaysia.my/'>

Pemilihan UMNO: SPRM sah terima aduan rasuah pegawai ROS

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PETALING JAYA – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan menerima aduan terhadap pegawai kanan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) kerana didakwa menyalahgunakan kuasa dan menerima rasuah.

Utusan Online yang memetik sumber sebagai berkata, aduan itu didakwa bagi mengubah keputusan yang dibuat pada 6 Ogos lalu iaitu penangguhan pemilihan parti UMNO sebagai tidak sah kepada sah.

Sumber berkata, beliau didakwa meluluskan penangguhan Pemilihan Agong UMNO sehingga Disember 2022 bagi tempoh 18 bulan menerusi sepucuk surat bertarikh 30 Ogos lalu.

Justeru itu, kata sumber, aduan diterima daripada beberapa pihak yang tidak berpuas hati dengan keputusan yang dibuat.

“Mereka mengesyaki berlakunya perbuatan salah guna kuasa dan rasuah untuk mempengaruhi perubahan keputusan ini oleh segelintir ahli politik yang cenderung kepada pemimpin-pemimpin tertentu,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan ada menerima aduan tersebut tetapi enggan mengulas lanjut.

Terdahulu, UMNO dalam satu kenyataan pada 30 Ogos lalu memberitahu, pihaknya telah menerima surat daripada ROS yang mengesahkan keputusan penangguhan Pemilihan UMNO untuk penggal 2021/2023 telah dibuat secara teratur.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan, berkata sehubungan itu pemilihan jawatan UMNO untuk Majlis Kerja Tertinggi (MKT), bahagian dan cawangan ditangguhkan ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kepada ROS iaitu sebelum 29 Disember 2022.

Baca juga:   Laporan palsu:SPRM buat laporan polis
Baca juga:   Portal bahasa Mandarin wujud sejak 2015 - SPRM

Pada 6 Ogos lalu, RoS menetapkan keputusan Ahli Majlis Tertinggi (MKT) UMNO pada 7 Julai lalu untuk menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan adalah tidak sah.

UMNO sebelum ini dilaporkan menangguhkan pemilihannya di semua peringkat cawangan, bahagian dan MKT selama 18 bulan bermula 30 Jun lalu. – Edisi 9

< a href='https://keluargamalaysia.my/'>

Terkini

Setiausaha Politik Ahli Parlimen antara dua individu didakwa esok

DUA individu yang mempunyai kaitan dengan seorang Ahli Parlimen di Selangor akan didakwa di Mahkamah Sesyen esok, atas tuduhan...

Lagi Artikel Berkaitan

< a href='https://keluargamalaysia.my/'>