28.3 C
Kuala Lumpur
Monday, October 3, 2022

PM bentang RMK-12 pada 27 September ini

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan membentangkan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) di Dewan Rakyat, pada 27 September ini.

Memetik laporan Bernama, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, usaha penyediaan RMK-12 juga kini hampir 100 peratus siap.

“Unit Perancang Ekonomi (EPU) akan memberi taklimat dan maklumat terkini kepada perdana menteri mengenai penyediaan RMKe-12 itu,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengimbas kad perakam waktu sebagai tanda memulakan tugas di Unit Perancang Ekonomi berkenaan di Putrajaya, hari ini.

Turut serta adalah timbalan beliau, Datuk Eddin Syazlee Shith.

Selain itu, Mustapa berkata, pembentangan RMKe-12 serta Belanjawan Pembangunan 2022 juga merupakan tumpuan utama EPU bagi tempoh 100 hari pertama pelantikan beliau.

Menurutnya, bagi RMKe-12, isu utama yang akan ditangani dalam tempoh lima tahun akan datang termasuk merapatkan jurang pembangunan negeri dan kawasan di negara ini dalam tempoh sederhana dan jangka panjang.

Baca juga:   Najib dedah sebab sebenar Tun M letak jawatan PM-7

“Kita telah kenal pasti enam negeri yang terkebelakang termasuk Sabah dan Sarawak yang menjadi tumpuan dalam merapatkan jurang pembangunan di negeri-negeri terbabit.

“Selain itu, kita juga akan menumpukan jurang pendapatan antara golongan B40, M40 dan T20 khususnya yang terkesan akibat pandemik COVID-19,” katanya.

Mustapa berkata, RMKe-12 juga akan memastikan keperluan asas seperti air, elektrik serta infrastruktur kemudahan internet dapat dinikmati sepenuhnya oleh rakyat.

Baca juga:   Boikot produk usahawan hina Islam, Nabi Muhammad SAW

Dalam pada itu, katanya, EPU akan memuktamadkan Belanjawan Pembangunan 2022 bersama-sama Kementerian Kewangan dalam masa terdekat ini.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Kes rasuah babit pelaku wanita meningkat, amat membimbangkan

BILANGAN kes rasuah membabitkan pelaku wanita semakin meningkat sejak kebelakangan ini dan keadaan itu amat membimbangkan. Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan