25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Ikan Yu Paus muncul di perairan Kuala Perlis

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Ikan Yu Paus dianggarkan seberat lima tan metrik ditemukan di perairan Kuala Perlis pada jarak enam batu nautika dari Pantai Kuala Sungai Baru, hari ini.

Ikan yang beratnya dikatakan boleh mencecah 15 tan metrik itu, iaitu spesies yang sukar dijumpai di perairan Kuala Perlis ditemukan salah seorang pengasas Perlis Nature and Wildlife (PNW), Khairul Anuar Abas, 31, ketika sedang melakukan rondaan di perairan sekitar pukul 2 petang.

Memetik laporan Utusan Malaysia, Pengasas PNW, Syamil Abd. Rahman berkata, ikan tersebut sememangnya sukar ditemukan namun secara kebetulan sahabatnya itu melihat kelibat ikan berkenaan yang bermain-main dan timbul di perairan tersebut.

Katanya, ikan tersebut tidak mengundang bahaya kepada manusia sebaliknya hanya mengikut bot di perairan tersebut.

“Tidak sangka pula sahabat saya boleh menemukan ikan tersebut yang jarang-jarang dijumpai di sini (perairan Kuala Perlis). Ikan Yu Paus yang ditemukan itu lebih besar daripada bot gentian kaca nelayan.

Baca juga:   'Kami tak curi, mereka sukarela sokong Muhyiddin'

“Ikan tersebut juga jika ditemui khususnya semasa cuaca cerah dan lazimnya berada sekitar tiga hingga enam batu nautika dari pantai,” katanya.

Terdahulu, gempar apabila seekor ikan lumba-lumba jenis Irrawaddy seberat kira-kira 150 kilogram dengan panjang 2.5 meter ditemukan mati terdampar di tepi laut berhampiran Kampung Sungai Berembang, Kuala Perlis hari ini.

Jumaat lalu, terdapat dua kes ikan lumba-lumba terdampar ditemukan bagaimanapun dapat diselamatkan oleh nelayan serta dibawa kembali ke tengah laut.

Baca juga:   15 wanita mula ekspedisi ke Everest Base Camp

Ikan Yu Paus atau nama saintifiknya Rhincodon typus adalah sejenis Ikan Yu yang bergerak perlahan dan mengamal diet pemakanan bertapis dan juga merupakan spesies ikan besar dan gergasi.

Purata umur hidup ikan tersebut boleh mencecah sehingga 70 tahun.

  • -EDISI9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan