29.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023

MB Johor akan beri penjelasan keabsahan kerajaan negeri

Mesti Baca

ISKANDAR PUTERI – Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad akan membuat penjelasan mengenai keabsahan kerajaan negeri dalam ucapan penggulungan pada hari terakhir Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor.

Memetik laporan BH Online, beliau berkata, penjelasan itu termasuk mengenai pendirian UMNO Johor terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Saya berpendapat berkaitan dengan persoalan keabsahan Perdana Menteri dari sudut saya sebagai ketua kerajaan negeri, perkara itu akan diperjelaskan melalui dewan ini semasa ucapan penggulungan.

“Sebagai seorang pemimpin, kita perlu ada pendirian dan kita perlu nyatakan pendirian kita dengan jelas.

“Saya percaya jika kita meletakkan kepentingan rakyat, kita tidak akan hadapi kesukaran untuk buat satu pendirian,” katanya dalam sidang media selepas pembukaan Mesyuarat Pertama Bagi Penggal Persidangan Keempat DUN Johor ke-14, hari ini.

Baca juga:   Bekas Exco Johor dilepas, dibebaskan tuduhan rasuah

Pada 6 Ogos lalu, Hasni yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Benut dilaporkan berkata, Sidang DUN Johor hari ini, akan menentukan keabsahan kerajaan negeri sekarang.

Hasni dilaporkan berkata, pihaknya mengambil maklum perkembangan politik semasa dan perkara itu akan dibangkitkan serta dibincang pada sidang DUN.

Minggu lalu, Setiausaha Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor, Datuk Dr Sahruddin Jamal mendesak UMNO negeri menyatakan pendirian terhadap kepemimpinan Muhyiddin Yassin dan kerajaan PN.

Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO pada 3 Ogos lalu sebulat suara menarik sokongan kepada kerajaan PN dan Perdana Menteri.

Baca juga:   PRU-15: Muhyiddin dedah bertemu dua jam dengan Hadi

Terdapat 56 kerusi di DUN Johor dengan agihan terkininya adalah UMNO dan DAP masing-masing 14, Bersatu (12), MIC (dua), PAS (satu) sementara Parti Amanah Negeri (enam) dan PKR (tujuh).

Kerajaan negeri Johor memiliki majoriti tipis dengan 29 kerusi, berbanding 27 kerusi di blok pembangkang.

Bersatu memberikan sokongan kepada UMNO untuk menerajui kerajaan negeri Johor berikutan kerajaan Pakatan Harapan (PH) tumbang pada Februari tahun lalu.

Wartawan

Terkini

Umat Islam dinasihat tak terlibat acara Thaipusam – Mohd Na’im

UMAT Islam untuk tidak terlibat atau mengambil bahagian dalam sambutan Hari Thaipusam pada hari ini. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal...

Lagi Artikel Berkaitan