30.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 8, 2021

MB Johor akan beri penjelasan keabsahan kerajaan negeri

Mesti Baca

ISKANDAR PUTERI – Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad akan membuat penjelasan mengenai keabsahan kerajaan negeri dalam ucapan penggulungan pada hari terakhir Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor.

Memetik laporan BH Online, beliau berkata, penjelasan itu termasuk mengenai pendirian UMNO Johor terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Saya berpendapat berkaitan dengan persoalan keabsahan Perdana Menteri dari sudut saya sebagai ketua kerajaan negeri, perkara itu akan diperjelaskan melalui dewan ini semasa ucapan penggulungan.

“Sebagai seorang pemimpin, kita perlu ada pendirian dan kita perlu nyatakan pendirian kita dengan jelas.

“Saya percaya jika kita meletakkan kepentingan rakyat, kita tidak akan hadapi kesukaran untuk buat satu pendirian,” katanya dalam sidang media selepas pembukaan Mesyuarat Pertama Bagi Penggal Persidangan Keempat DUN Johor ke-14, hari ini.

Pada 6 Ogos lalu, Hasni yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Benut dilaporkan berkata, Sidang DUN Johor hari ini, akan menentukan keabsahan kerajaan negeri sekarang.

Hasni dilaporkan berkata, pihaknya mengambil maklum perkembangan politik semasa dan perkara itu akan dibangkitkan serta dibincang pada sidang DUN.

Minggu lalu, Setiausaha Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor, Datuk Dr Sahruddin Jamal mendesak UMNO negeri menyatakan pendirian terhadap kepemimpinan Muhyiddin Yassin dan kerajaan PN.

Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO pada 3 Ogos lalu sebulat suara menarik sokongan kepada kerajaan PN dan Perdana Menteri.

Baca juga:   Sokongan PN terhadap Ismail Sabri bersyarat, tegas Muhyiddin
Baca juga:   280,904 OKU daftar MySejahtera untuk vaksin

Terdapat 56 kerusi di DUN Johor dengan agihan terkininya adalah UMNO dan DAP masing-masing 14, Bersatu (12), MIC (dua), PAS (satu) sementara Parti Amanah Negeri (enam) dan PKR (tujuh).

Kerajaan negeri Johor memiliki majoriti tipis dengan 29 kerusi, berbanding 27 kerusi di blok pembangkang.

Bersatu memberikan sokongan kepada UMNO untuk menerajui kerajaan negeri Johor berikutan kerajaan Pakatan Harapan (PH) tumbang pada Februari tahun lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

AARDO ke-20 bincang bantu masyarakat luar bandar pasca Covid-19

MALAYSIA mengambil serius terhadap kepentingan pembangunan infrastruktur termasuk capaian internet kepada masyarakat luar bandar dalam fasa pemulihan pandemik COVID-19. Menurut...

Lagi Artikel Berkaitan