31.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

Dua hospital dapat sumbangan kontena sejuk beku dari TNB

Mesti Baca

ALOR SETAR – Prihatin dengan keperluan mendesak dua buah hospital di Kedah untuk menempatkan mayat mangsa Covid-19, Tenaga Nasional Berhad (TNB) tampil menghulurkan sumbangan.

Hari ini, dua buah kontena sejuk beku masing-masing diserahkan kepada Hospital Sultanah Bahiyah di sini dan Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani.

Majlis ringkas sumbangan itu disampaikan oleh Pengerusi TNB, Datuk Seri Mahdzir Khalid kepada Pengarah Hospital Sultanah Bahiyah, Dr. Zaiton Udin.

Turut hadir, Pengurus Besar Negeri, Stake Holder Utara, Ir. Azmi Mohd Yusof dan Pengurus Negeri Stake Holder Utara, Ku Abdul Razak Ku Ismail.

Manakala sumbangan di Hospital Sultan Abdul Halim Sungai Petani disampaikan oleh Pegawai Khas Pengerusi TNB, Datuk Shahanim Mohd Yusuf dan Muhamad Nur Aizat Noor Azam kepada Pengarahnya Dr. Azlina Muhamad Radzi.

Menurut Datuk Seri Mahdzir, TNB mengambil maklum keperluan mendesak kedua-dua buah hospital untuk menempatkan mayat mangsa Covid-19 yang semakin meningkat saban hari.

Baca juga:   RM274 juta peruntukan khusus buat masyarakat Orang Asli

“TNB sentiasa peka dengan situasi semasa pandemik Covid-19 ini dan kita ambil maklum akan keperluan hospital tersebut”.

“Jadi saya berbincang dengan pihak pengurusan tertinggi TNB untuk kita ambil tindakan segera dalam masa dua hari sahaja kita putuskan untuk menyerahkan sumbangan kontena sejuk beku itu.

“Saya berterima kasih kepada Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Ir. Baharin Din yang banyak membantu”, katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Baca juga:   Tuntutan faraid balu Abam Bocey selesai, ibu mertua dapat bahagian

Selain kontena sejuk beku, dua unit Alat Penafas Berpemekatan-Udara (PAPR) yang amat diperlukan di Hospital Sultanah Bahiyah turut disumbangkan.

Peralatan khas tersebut digunakan oleh doktor dalam pembedahan kes-kes berkaitan Covid-19.

Keseluruhan sumbangan dua kontena dan dua peralatan tersebut adalah bernilai RM165,000.00.

“Kita berharap dengan sumbangan daripada TNB itu akan dapat menyelesaikan masalah kritikal yang dihadapi oleh kedua-dua hospital.

“Pada masa yang sama dapat menghilangkan kerisauan orang ramai di negeri itu berkaitan pengurusan mayat mangsa Covid-19”. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Principal lancar Dana, pelaburan mampan patuh syariah

PRINCIPAL Malaysia (Principal) memperkenalkan dana pelaburan patuh syariah yang direka untuk memenuhi permintaan pelabur Malaysia bagi pelaburan mampan yang...

Lagi Artikel Berkaitan