26.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 18, 2022

Central Airlines, pesawat kargo operasi di KLIA

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dekat sini menerima kehadiran pesawat kargo Central Airlines dari Shenzhen, China yang akan memulakan operasi pada tahun ini.

Biarpun di dalam tempoh pandemik, permintaan yang kukuh terus diterima Malaysia terhadap perkhidmatan kargo udara.

Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) dalam satu kenyataan berkata, KLIA telahpun menerima kehadiran pesawat kargo Central Airlines baru-baru ini,menjadikan pesawat kargo ketiga yang akan beroperasi tiga kali seminggu menggunakan pesawat Boeing 737F.

“Dua lagi pesawat kargo udara yang memulakan operasi di KLIA pada tahun ini adalah Kargo Xpress dan GetJet Airlines,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MAHB, Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh berkata, dengan menarik penyertaan rakan pesawat baharu dan menyokong pertumbuhan mereka akan memperkukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai hab kargo serantau.

“Terutamanya sebagai pusat pengedaran e-dagang serantau,” katanya.

Baca juga:   Latihan rutin sahaja, tiada negara jadi sasaran China

Central Airlines, yang turut dikenali sebagai ZhongzhouAirlines merupakan pesawat kargo China yang berpengkalan di Lapangan Terbang Antarabangsa Zhengzhou Xinzheng. – Edisi 9

Terkini

RFID: PLUS, TNG diarah selesai isu kesesakan di plaza tol

PLUS Malaysia Berhad diarah mencari jalan penyelesaian berhubung isu kesesakan yang berlaku di plaza tol lebuh raya ekoran pelaksanaan...

Lagi Artikel Berkaitan