25.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 4, 2022

Central Airlines, pesawat kargo operasi di KLIA

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dekat sini menerima kehadiran pesawat kargo Central Airlines dari Shenzhen, China yang akan memulakan operasi pada tahun ini.

Biarpun di dalam tempoh pandemik, permintaan yang kukuh terus diterima Malaysia terhadap perkhidmatan kargo udara.

Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) dalam satu kenyataan berkata, KLIA telahpun menerima kehadiran pesawat kargo Central Airlines baru-baru ini,menjadikan pesawat kargo ketiga yang akan beroperasi tiga kali seminggu menggunakan pesawat Boeing 737F.

“Dua lagi pesawat kargo udara yang memulakan operasi di KLIA pada tahun ini adalah Kargo Xpress dan GetJet Airlines,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MAHB, Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh berkata, dengan menarik penyertaan rakan pesawat baharu dan menyokong pertumbuhan mereka akan memperkukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai hab kargo serantau.

“Terutamanya sebagai pusat pengedaran e-dagang serantau,” katanya.

Baca juga:   Cemuh UMNO: Shahril cabar Mahathir masuk gelanggang PRU

Central Airlines, yang turut dikenali sebagai ZhongzhouAirlines merupakan pesawat kargo China yang berpengkalan di Lapangan Terbang Antarabangsa Zhengzhou Xinzheng. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Status warganegara anak ibu rakyat Malaysia fokus Azalina

STATUS kewarganegaraan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu-ibu warganegara Malaysia antara tumpuan diberikan oleh Datuk Seri Azalina...

Lagi Artikel Berkaitan