25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 29, 2021

Central Airlines, pesawat kargo operasi di KLIA

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dekat sini menerima kehadiran pesawat kargo Central Airlines dari Shenzhen, China yang akan memulakan operasi pada tahun ini.

Biarpun di dalam tempoh pandemik, permintaan yang kukuh terus diterima Malaysia terhadap perkhidmatan kargo udara.

Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) dalam satu kenyataan berkata, KLIA telahpun menerima kehadiran pesawat kargo Central Airlines baru-baru ini,menjadikan pesawat kargo ketiga yang akan beroperasi tiga kali seminggu menggunakan pesawat Boeing 737F.

“Dua lagi pesawat kargo udara yang memulakan operasi di KLIA pada tahun ini adalah Kargo Xpress dan GetJet Airlines,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MAHB, Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh berkata, dengan menarik penyertaan rakan pesawat baharu dan menyokong pertumbuhan mereka akan memperkukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai hab kargo serantau.

Baca juga:   Gerakan Kakitangan Awam bukan suara penjawat awam

“Terutamanya sebagai pusat pengedaran e-dagang serantau,” katanya.

Central Airlines, yang turut dikenali sebagai ZhongzhouAirlines merupakan pesawat kargo China yang berpengkalan di Lapangan Terbang Antarabangsa Zhengzhou Xinzheng. – Edisi 9

Terkini

Kos penyediaan RMK-12 kecil sahaja, bukan RM2 bilion

CYBERJAYA - Kerajaan tidak pernah mengeluarkan perbelanjaan sebanyak RM2 bilion untuk menyiapkan buku Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) sepertimana didakwa...

Lagi Artikel Berkaitan