28.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 6, 2022

Petugas kesihatan meredah ombak sahut ‘panggilan pulau’

Mesti Baca

Muhammad Muzamil
Wartawan Edisi 9

MENINGGALKAN  keluarga untuk meredah ombak laut menaiki feri sebelum bertukar kepada bot-bot kecil sambil memikul kelengkapan ‘mendirikan klinik segera’ antara pengorbanan petugas kesihatan dalam menjayakan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan di Pulau Tioman.

Seramai 50 petugas kesihatan Pejabat Kesihatan Daerah Rompin menempuh perjalanan atas air hampir dua jam dalam misi ‘menyahut panggilan pulau’ berkampung selama seminggu di Pulau Tioman untuk memberi suntikan vaksin jenis Sinovac kepada 1,700 penduduk, bermula 27 Jun lalu.

Bagi Norizan Ab Hamid, 45, seorang Juruterapi Pergigian di Klinik Kesihatan Rompin, tiada apa yang digusarkannya apabila ditugaskan di pulau itu, namun naluri seorang ibu amat tersentuh apabila terpaksa meninggalkan akan bongsunya, Ahmad Muqri Mohd Nofion, 3, yang belum pernah berenggang daripadanya.

Melihat anaknya menangis dalam dukungan suaminya amat memilukan, namun beliau harus kuatkan hati demi tugas yang diamanahkan.

“Sebaik sahaja dimaklumkan perlu ke Pulau Tioman, saya dan suami berbincang tentang keadaan anak-anak. Alhamdulillah suami setuju mengambil cuti selama tiga hari manakala anak sulung yang berusia 18 tahun akan menjaga adik-adiknya, sementara menunggu suami pulang bekerja untuk dua hari lagi.

“Barangan keperluan asas telah siap dibeli dan bersyukur juga anak sulung Nur Auni boleh memasak juadah mudah dan berada di rumah kerana menunggu panggilan melanjutkan pelajaran selepas Sijil Pelajaran Malaysia (SPM),” katanya kepada Bernama semasa ditemui di pusat pemberian vaksin (PPV) Marina Awam Pulau Tioman.

Baca juga:   Semua negeri lepasi 50% vaksinasi penduduk dewasa
Baca juga:   Kebenaran PdP di IPT tertakluk kepada keputusan universiti

Norizan yang dikurniakan lima anak, juga bersyukur kerana mempunyai jiran yang baik hati yang memberi jaminan akan ‘sama-sama melihat anaknya dan membantu jika diperlukan’.

Pakar Perubatan Keluarga, Klinik Kesihatan Rompin Dr Zulkifli Harun pula berterima kasih kepada keluarga mentuanya kerana membantu menjaga isteri dan lima anak mereka berusia enam hingga 12 tahun yang menetap di Indera Mahkota, Kuantan sepanjang ketiadaannya.

Zulkifli anak kelahiran Bera menambah, ini merupakan kali pertama mereka berpisah untuk tempoh yang lama kerana walaupun bertugas di Rompin, beliau menempuh perjalanan hampir 300 kilometer setiap hari berulang alik ke Kuantan, melainkan jika ada perkara tidak mengizinkan.

“Sudah pasti saya tidak berfikir dua kali atau memberi alasan apabila menerima arahan tugas kerana ini adalah amanah sebaik sahaja saya memilih menjadi doktor sejak 15 tahun lalu,” katanya.

Bagi Pembantu Perawatan Kesihatan Klinik Kesihatan Tanjung Gemok Mohd Imran Abd Jabar, 41, membuat panggilan video setiap malam menjadi kewajipan sejak berkampung di Kampung Tekek, Pulau Tioman bagi menggantikan rutin harian menidurkan anaknya Nuriz Aleeya yang berusia dua tahun.

Mohd Imran, 41, berkata ini merupakan kali pertama beliau berjauhan untuk tempoh lama dengan keluarga kerana sebelum ini, paling lama dirinya dipanggil bertugas ke luar daerah ialah selama tiga hari sekitar enam tahun lalu.

Baca juga:   PIKAS menuju setengah juta, 407,960 individu terima dos pertama
Baca juga:   Tarikh vaksinasi ‘walk-in’ warga emas belum ditetapkan

“Saya tahu akan menyertai pasukan ke Pulau Tioman tiga hari sebelum kami berlepas. Walaupun notisnya agak dekat, namun saya tiada masalah kerana ini punca rezeki saya menyara keluarga,” katanya.

Wartawan

Terkini

Kes denggi meningkat 119% tahun ini – Dr Noor Hisham

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan dua kematian akibat komplikasi demam denggi bagi tempoh minggu epidemiologi ke-39 tahun ini iaitu...

Lagi Artikel Berkaitan