25.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

Md Amin Md Taff dilantik Naib Canselor UPSI

Mesti Baca

Muhammad Muzamil
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) hari ini mengumumkan Prof Datuk Dr Md Amin Md Taff dilantik sebagai Naib Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang baharu bagi tempoh tiga tahun berkuat kuasa esok hingga 23 Jun 2024.

Md Amin, 50, yang sebelum ini merupakan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPSI sejak 2017, menggantikan Prof Datuk Dr Mohammad Shatar Sabran yang telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) pada 7 Februari lepas.

KPT dalam kenyataan hari ini memaklumkan pelantikan itu dibuat selaras dengan peruntukan di bawah Seksyen 12(1) Perlembagaan UPSI.

MD AMIN MD TAFF

“Kementerian percaya dengan pelantikan ini, beliau mampu menyumbang dan membawa UPSI ke arah pencapaian kemajuan akademik dan organisasi yang lebih cemerlang selaras dengan hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat kecemerlangan pendidikan serantau dan antarabangsa,” menurut KPT.

Md Amin berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Sains Sukan (Rekreasi) daripada UPSI pada 2000, Ijazah Sarjana Sains Sukan (Pendidikan Fizikal) daripada University of Otago, New Zealand pada 2004. Beliau seterusnya memperoleh Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam Sains Sukan (Pengurusan Taman dan Rekreasi) daripada Universiti Putra Malaysia pada 2010.

Baca juga:   Lagi pelajar MRSM Ulul Albab hafaz al-Quran dalam masa singkat

Menurut KPT Md Amin berpengalaman luas dalam bidang pendidikan, pengurusan dan juga konsultasi serta telah menerbitkan lebih 120 buah buku, artikel jurnal, prosiding, kertas polisi, laporan jemaah menteri dan artikel akhbar.

Baca juga:   Annuar hantar bantuan MN guna perahu kecil

“Beliau telah menyumbang kepakaran dan juga memaparkan kredibiliti kepimpinan melalui lantikan sebagai pakar rujuk dan ahli panel kesepakaran oleh pelbagai agensi termasuk lantikan oleh jemaah menteri sebagai Pengerusi Jawatankuasa Siasatan Insiden Bomba Lemas,” kata KPT.

Di peringkat antarabangsa, beliau pernah diberikan tanggungjawab sebagai Pengarah Pejabat Education Malaysia Washington DC, Amerika Syarikat, yang merupakan pejabat Education Malaysia terbesar di dunia.

Md Amin juga adalah atlet negara dalam sukan kayak dan telah mencatatkan pelbagai kecemerlangan dalam bidang sukan dan rekreasi.

Antaranya muncul juara sukan kayak kebangsaan dan antarabangsa dari 1993 hingga 2004, mengilhamkan  dan menganjurkan pelbagai kejohanan sukan kayak dan rekreasi, menubuhkan Bandar Sukan UPSI , Taman Kembara UPSI serta menerbitkan Kurikulum Pendidikan Kanu Kebangsaan yang diguna pakai di seluruh Malaysia.

Md Amin juga pernah menjawat jawatan Setiausaha Agung Persekutuan Kanu ASEAN, menubuhkan Rangkaian Rekreasi Luar Asia Pasifik dan terlibat aktif dalam penganjuran Persidangan Pendidikan Antarabangsa Washington dan Persidangan NAFSA.

Beliau juga mengilhamkan Anugerah Perdana Scholar Award di Amerika Syarikat yang disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia.

Baca juga:   UPSI kaji tragedi komunis serang Balai Polis Kuala Krau

Wartawan

Terkini

Bayi tak sedarkan diri di pusat asuhan disahkan meninggal dunia

SEORANG bayi lelaki berusia tiga bulan meninggal dunia selepas tidak sedarkan diri ketika berada di pusat asuhan di Seksyen...

Lagi Artikel Berkaitan