27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

Fasa 4 PICK diaktifkan kawal kluster tempat kerja – KJ

Mesti Baca

CYBERJAYA – Kerajaan tidak menunggu lama dalam bertindak berikutan peningkatan kes Covid-19 di tempat kerja.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin mengumumkan Fasa 4  program itu akan melibatkan sektor ekonomi kritikal diaktifkan hari ini, dalam usaha mengawal kluster tempat kerja.

Beliau berkata Fasa 4 itu yang merupakan fasa kawalan wabak, akan dimulakan di kawasan industri yang beroperasi semasa pelaksanaan sekatan pergerakan penuh, sehingga 28 Jun ini.

“Fasa kawalan wabak ini melibatkan sektor ekonomi kritikal iaitu asas tulang belakang pembangunan ekonomi negara, dan ia perlu diterapkan secepat mungkin dalam kalangan industri, supaya kluster tempat kerja dapat dikawal,” katanya serta merujuk data COVID-19 semalam di mana 11 daripada 15 kluster baharu direkodkan adalah kluster tempat kerja.

Khairy berkata, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) akan menyelaraskan pusat pemberian vaksin (PPV) Industri, bagi proses vaksinasi untuk sektor perkilangan.

“Selepas itu, PPV Industri akan dibuka kepada sektor lain seperti pembinaan, perladangan, peruncitan dan hospitaliti secara berperingkat,” katanya dalam sidang media perkembangan PICK di sini hari ini, bersama Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Baca juga:   Kadar kemasukan ke hospital meningkat - Khairy

Menurut Khairy, sebanyak 30,000 dos vaksin disediakan untuk pihak industri pada bulan ini (Jun), tidak termasuk di Sarawak.

MITI pada Sabtu lepas berkata Program Imunisasi Industri COVID-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS) bagi sektor pembuatan akan dilancarkan sebagai Fasa 4 daripada Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan dengan vaksinasi akan dijalankan di premis kilang dan lokasi perindustrian yang dikenal pasti.

Baca juga:   Kadar kemasukan ke hospital meningkat - Khairy

Sementara itu, Khairy berkata kadar keseluruhan vaksinasi negara di bawah PICK merekodkan lebih 100,000 dos sehari.

Beliau berkata, purata dos yang diberi pada minggu lepas iaitu antara 7 hingga 13 Jun adalah 130,842 dos sehari, dan ini merupakan peningkatan daripada purata 94,481 dos sehari pada minggu sebelumnya.

Dalam pada itu, Khairy memaklumkan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) akan mengagihkan 30,000 dos vaksin di Labuan, berikutan jumlah kes Covid-19 yang agak kritikal di pulau berkenaan.

Pada 7 Jun lepas, media melaporkan yang jumlah kes aktif Covid-19 di Labuan meningkat 63 kali ganda sejak awal bulan lepas. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Tok Mat menghadap Sultan Brunei, jemput Baginda ke LIMA’23

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkenan menerima sembah menghadap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu lawatan rasmi...

Lagi Artikel Berkaitan