30 C
Kuala Lumpur
Friday, October 7, 2022

500,000 penjaja, peniaga kecil disuntik vaksin mulai 6 Julai

Mesti Baca

Muhammad Muzamil
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Kira-kira 500,000 penjaja dan peniaga kecil yang berdaftar dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh negara bakal menerima suntikan vaksin Covid-19 menerusi program Mobilisasi Vaksin Komuniti (MOVAK) bermula 6 Julai ini.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Zuraida Kamaruddin berkata, inisiatif itu dilaksanakan dengan mengambil kira kewajaran golongan berkenaan diberi keutamaan vaksinasi berikutan peranan mereka yang sentiasa berurusan dengan orang ramai dalam aktiviti perniagaan.

“Semalam, saya sudah berbincang dengan MOSTI (Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi) dengan memaklumkan bahawa logistik yang disediakan oleh MOVAK sangat lengkap, jadi kita bersetuju untuk mengadakan satu program vaksin kepada penjaja dan peniaga kecil di bawah PBT.

“Di seluruh negara ada kira-kira 500,000 peniaga dan penjaja kecil, daripada angka itu, hampir 34,000 orang di Johor. Kita akan menggunakan unit mobilisasi kerana mereka hendak menjalankan perniagaan dan menjana pendapatan,” katanya seperti dilapor Bernama.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas melawat program MOVAK di pusat pemberian vaksin (PPV) Dewan Muafakat Johor Taman Adda di Johor Bahru hari ini.

Turut hadir Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Baca juga:   60 migran ditahan cuba ceroboh negara ikut jalan laut

Zuraida turut menggalakkan penjaja dan peniaga kecil yang belum berdaftar dengan PBT untuk berbuat demikian supaya urusan vaksinasi kepada mereka dapat berjalan dengan lancar.

Ketika ditanya mengenai penambahan bilangan bas yang diubah suai bagi program berkenaan, beliau berkata jumlah kenderaan itu akan dipertingkat sekiranya mendapat permintaan.

Baca juga:   Vaksin: Guru KAFA, pegawai masjid, jurunikah bakal terima arahan

Program MOVAK merupakan inisiatif Kementerian Perpaduan Negara bersama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bagi membantu proses pemberian vaksin kepada rakyat terutamanya masyarakat luar bandar sekali gus meningkatkan kadar vaksinasi Covid-19 di negara ini.

Wartawan

Terkini

Bajet 2023: Peruntukan RM1.1 bilion selenggara, baik pulih sekolah

MENTERI Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin menyambut baik pengumuman sebanyak RM1.1 bilion peruntukan disediakan untuk selenggara dan membaik...

Lagi Artikel Berkaitan