32.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 9, 2023

‘Kita bekerjasama, usah salah menyalah’ – PM

Mesti Baca

CYBERJAYA – Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta rakyat supaya melakukan sendiri sekatan pergerakan atau self-lockdown untuk menyekat peningkatan mendadak jangkitan Covid-19 yang menyaksikan bilangan kes harian kini mencecah lebih 6,000 kes setiap hari.

Beliau juga menasihati mereka supaya mengingatkan yang lain untuk berbuat perkara yang sama kerana apapun usaha yang dibuat kerajaan tidak akan berkesan jika rakyat tidak patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Ada yang asyik tanya kenapa tak buat total lockdown (perintah kawalan pergerakan sepenuhnya)? Do your own lockdown, buat self-lockdown (buat sekatan pergerakan kendiri), stay at home and tell others to do the same thing (duduk di rumah dan beritahu yang lain untuk lakukan perkara sama) kerana apapun usaha yang dibuat tidak akan berkesan jika rakyat tidak patuh kepada SOP ditetapkan.

”Sebaiknya kita bekerjasama, tak payah nak salah menyalahkan, cari jalan, berdoa semoga kita diberikan perlindungan dan dengan usaha ini insya-Allah kita akan menang,” katanya dalam program Bicara Khas Cabaran Pandemik COVID-19 Eksklusif Bersama Perdana Menteri yang disiarkan di saluran Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Bernama TV malam ini.

Menurut Perdana Menteri, pertimbangan antara hidup dan kehidupan perlu diambil kira dalam memutuskan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi memastikan rakyat tidak terkesan teruk dengan langkah-langkah yang diambil kerajaan.

Disebabkan itu kerajaan memutuskan untuk tidak melaksanakan perintah kawalan pergerakan sepenuhnya ketika ini seperti PKP 1.0 kerana ia akan menjejaskan kehidupan rakyat dan menyebabkan lebih ramai yang hilang pekerjaan selain ketidakupayaan untuk bangkit bagi memulihkan kehidupan dan ekonomi.

Baca juga:   RM10 bilion bantuan tunai langsung bantu rakyat
Baca juga:   Ugut, ancam Ketua Hakim Negara, 'Apiez Bond' kena angkut

“Memang kalau ikutkan saya, KKM kata memang itu yang terbaik Tan Sri…tapi kesan kepada negara, kalau rakyat tak bekerja, ekonomi dah runtuh nak bangunkan semula (seperti PKP 1.0), saya (kerajaan) terpaksa belanja RM340 bilion dengan enam pakej rangsangan.

“Itu bukanlah jumlah yang sedikit, tak pernah berlaku dalam negara. Dua puluh peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara kita gunakan untuk menolong rakyat.

“Ini yang rakyat harus faham. Kalau buat begitu (tutup semua sektor ekonomi) kita akan hadapi masalah yang lebih besar, nanti negara tak boleh nak bangkit.”

Muhyiddin berkata, penutupan semua sektor ekonomi semasa PKP 1.0 pada 18 Mac sehingga 3 Mei 2020 bagi mengekang penularan Covid-19 bukan sahaja menyebabkan negara kerugian kira-kira RM2.4 bilion setiap hari, tetapi ramai rakyat kehilangan pekerjaan selain peniaga kecil turut terjejas teruk.

Katanya jika kerajaan membawa semula PKP 1.0, negara berkemungkinan memerlukan sehingga RM500,000,000,000 atau setengah trilion ringgit bagi membantu rakyat dan merangsang semula ekonomi negara.

“Boleh tutup (semua sektor ekonomi), tapi bila buka balik nanti mungkin sistem itu dah runtuh kerana kita kena buka semula i-Sinar, beri bantuan Prihatin, moratorium dan lain-lain, mampukah kerajaan tanggung lagi? boleh tapi tak sebanyak mana.

“Saya tak nak lihat rakyat saya terkorban hanya kerana kelekaan saya atau mereka. Saya juga tidak mahu ekonomi kita runtuh,” katanya dan menambah disebabkan itu kerajaan membuat keputusan untuk memperketatkan SOP PKP 3.0 seperti diumumkan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam.

Baca juga:   Ismail Sabri tolak kemungkinan PRU-15 lebih awal

Perdana Menteri menegaskan bahawa usaha untuk melandaikan lekuk Covid-19 merupakan tanggungjawab setiap lapisan masyarakat dengan berkata: “terima hakikat ini masalah bersama, approach kita bukan whole of government, it is whole of society (pendekatan kita bukan keseluruhan kerajaan, ia adalah keseluruhan masyarakat),” katanya.

Baca juga:   Malaysia sumbang peralatan perubatan kepada Indonesia

Enam pakej rangsangan yang diumumkan oleh kerajaan sebelum ini adalah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) melibatkan peruntukan RM250 bilion pada Mac 2020 dan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN Tambahan) sebanyak RM10 bilion pada April 2020.

Pada Jun tahun sama, kerajaan mengumumkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) melibatkan perbelanjaan sebanyak RM35 bilion, selain Pakej Kerangka Inisiatif Tambahan Prihatin (KITA Prihatin) dengan peruntukan RM10 bilion pada September lepas.

Pada Januari tahun ini, kerajaan mengumumkan Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) bernilai RM15 bilion serta Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) dengan peruntukan RM20 bilion pada Mac lepas. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Nazri Aziz dilantik Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berkenan melantik 10 orang Ketua Perwakilan Diplomatik Malaysia. Antara yang dilantik...

Lagi Artikel Berkaitan