24.8 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

Kerteh Sports City mercu tanda baharu bola sepak di Terengganu

Must Read

Suruhanjaya Tinggi Bangladesh tak wajar lancar portal pekerjaan

CYBERJAYA - Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan amat terkejut dengan tindakan Suruhanjaya Tinggi Bangladesh di Kuala Lumpur...

Kenaikan harga barangan masih terkawal – Alexander

CYBERJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mendapati kenaikan harga barangan di seluruh negara adalah...

Perdana Menteri beri jaminan tiada PKP kali ketiga

CYBERJAYA - Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan kerajaan tidak berhasrat melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali...
Lukman Ismail
Berpengalaman luas dalam bidang kewartawanan dan pernah bertugas dengan Utusan Malaysia selama 24 tahun. Jawatan terakhir di Utusan Malaysia ialah sebagai Pengarang Berita.

KERTEH – Satu lagi mercu tanda sukan bola sepak di Terengganu bakal direalisasikan apabila Kerteh Sports City bakal dimajukan di sini tidak lama lagi.

Projek yang bernilai RM7 juta membabitkan kerja-kerja menaik taraf Stadium Mini Kertih sedia ada kepada sebuah kompleks sukan bertaraf antarabangsa seluas 21 hektar.

Diusahakan oleh Kerteh Sports City Sdn Bhd (KSCSB) dengan kerjasama Majlis Perbandaran Kemaman (MPK), ia bakal hub pelancongan terbaharu di negeri ini.

Presiden dan Ketua Eksekutif KSCSB, Razeman Mat Nashim berkata, projek pembangunan Kerteh Sports City itu membabitkan lima fasa.

Katanya, di bawah fasa pertama projek tersebut, KSCSB akan menaik taraf padang rumput sedia ada kepada padang sintetik yang diiktiraf oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

“Selain itu, kami juga akan menaik taraf gelanggang futsal serta menambah infrastruktur Stadium Mini Kerteh dan membina pusat komersil serta gimnasium.

“Di bawah Fasa Kedua pula, sebuah dewan badminton akan dibina di kawasan berkenaan bagi menyediakan kemudahan sukan tersebut,” katanya di sini hari ini.

Jusman Ibrahim (duduk kanan) dan Razeman Mat Nashim menandatangani perjanjian disaksikan oleh Ir Saiful Azmi Suhaili (berdiri tengah). Turut sama Ahli Parlimen Kemaman, Alias Abdul Hamid (berdiri kanan). – Foto Edisi 9

Beliau yang juga Presiden Kerteh FC berkata demikian dalam majlis menandatangani perjanjian menaikt taraf Stadium Mini Kerteh dengan MPK.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir Saiful Azmi Suhaili dan Yang Dipertua MPK, Jusman Ibrahim.

Razeman berkata, selanjutnya ia melibatkan pembinaan hotel, padang latihan serta fasiliti untuk kemudahan peminat terutana tempat duduk penonton.

Sementara itu Saiful Azmi berkata, pembangunan semula Stadium Mini Kerteh tepat pada masanya kerana pada ketika ini kerajaan negeri memberi tumpuan terhadap aktiviti pelancongan sukan.

Beliau berkata, dengan adanya Kerteh Sports City ia akan menarik kehadiran orang luar untuk datang ke Kertih memandangkan ia juga menjadi gelanggang utama kelab Kerteh FC.

“Semua ini secara tidak langsung akan memajukan lagi Kertih dan kawasan sekitarnya.

“Dengan kata lain, peningkatan pelancongan sukan ini dapat meningkatkan lagi ekonomi masyarakat setempat,” katanya.

Sementara itu Jusman berharap Kerteh dapat menjadi sebuah bandar bola sepak seperti Buriram di Thailand, selepas sebelum ini lebih dikenali sebagai bandar industri minyak dan gas. – Edisi 9

Latest News

Suruhanjaya Tinggi Bangladesh tak wajar lancar portal pekerjaan

CYBERJAYA - Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan amat terkejut dengan tindakan Suruhanjaya Tinggi Bangladesh di Kuala Lumpur...

More Articles Like This