24.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 22, 2022
< a href='https://keluargamalaysia.my/'>

Hoyalux ID Myself lensa progresif pertama di Malaysia

Mesti Baca

Hoyalux ID Myself, lensa progresif pertama di Malaysia yang boleh dilaraskan sepenuhnya untuk para pengguna, menawarkan penyelesaian sepenuhnya supaya pengguna dapat terus menikmati kehidupan mereka dengan penglihatan yang lebih baik.

CYBERJAYA – Peranti digital telah menakluk dunia pada kadar yang amat cepat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, seterusnya memberi pelbagai cabaran baharu kepada mata manusia.

Selain daripada melihat skrin digital pada jarak dekat selama beberapa jam sehari, tindakan mudah seperti menukar antara pandangan dekat dan jauh juga telah meningkat dengan banyak.

Menurut Hoya Vision, hasil kajian mendapati bahawa rakyat Malaysia meluangkan masa antara 8 hingga 10 jam sehari untuk melihat skrin digital.

Menukar antara skrin komputer riba kepada telefon mudah alih, dan dari tablet kembali kepada komputer riba dan navigasi dalam kenderaan boleh memberi tekanan kepada mata seseorang.

Bukan itu sahaja, mata kita juga sentiasa berubah dengan pertambahan usia, dengan mengambil kira pelbagai cabaran baharu dan masalah mata yang sering dikaitkan dengan usia yang mungkin kerap berlaku seperti presbiopia.

Presbiopia, sejenis masalah penglihatan yang biasanya berlaku dalam kalangan individu yang berusia 40 tahun ke atas, menyukarkan mata untuk memfokus kepada objek dalam jarak dekat.

Oleh itu, mereka yang menghadapi masalah ini sering mengalami kesukaran untuk melaras fokus kepada buku, skrin komputer dan papan putih di bilik mesyuarat.

Kebanyakan orang akan menggunakan kanta dwifokus untuk membetulkan masalah ini.

Namun, kanta dwifokus tidak menawarkan kebolehan yang sama seperti kanta progresif kerana pemakai perlu melaraskan posisi mereka untuk mendapatkan zon yang ‘betul’ agar dapat melihat dengan jelas.

Kanta progresif yang berfungsi dengan cara yang sama mungkin dapat menyelesaikan masalah ini.

Hoyalux ID Myself
Apa yang diperlukan hanyalah sepasang cermin mata yang disesuaikan dengan kanta progresif Hoyalux ID Myself untuk menikmati segala yang disukai dalam hidup ini. – Gambar: Ihsan Hoya Vision

Walau bagaimanapun, banyak kanta progresif di pasaran tidak disesuaikan dengan pemakai, seterusnya membawa masalah seperti gangguan pada penglihatan periferi mereka.

Antara masalah lain apabila memakai kanta progresif yang tidak disesuaikan dengan pemakai adalah lengkok pembelajaran yang lebih curam, di mana pemakai perlu melatih diri untuk melihat melalui bahagian yang betul pada kanta semasa melaksanakan tugas harian.

Malah, pemakai juga mungkin berasa tidak seimbang dan loya kerana melihat melalui bahagian yang tidak betul pada kanta tersebut.

Baca juga:   1,317 mangsa banjir ditempatkan di 22 PPS di empat negeri

Sebagai peneraju industri, Hoya telah menjalankan penyelidikan menyeluruh selama bertahun-tahun demi menyempurnakan kanta-kanta progresifnya.

Produk terkini yang dibangunkan syarikat ini iaitu Hoyalux ID Myself, memberi penyelesaian yang dapat disesuaikan 100 peratus bagi memastikan prestasi yang cemerlang untuk semua aktiviti, memberikan pemakai perspektif dan visi yang baharu sepenuhnya.

Kanta ini memfokus kepada pemprosesan imej yang stabil, terutamanya ketika bergerak.

Baca juga:   1,317 mangsa banjir ditempatkan di 22 PPS di empat negeri

Dengan gangguan yang minimum, penglihatan yang selesa untuk pelbagai jarak, serta transisi yang lancar antara jarak dekat, sederhana dan jauh, apa yang diperlukan hanyalah sepasang cermin mata yang disesuaikan dengan kanta progresif Hoyalux ID Myself untuk menikmati segala yang disukai dalam hidup ini.

Kanta progresif Hoyalux ID Myself memberikan kuasa fokus yang betul untuk melihat objek dengan jelas dari mana-mana jarak.

Buat pertama kalinya, kanta progresif definisi tinggi baharu ini bukan sahaja sesuai dengan keperluan penglihatan khusus pemakai, ia juga disesuaikan dengan parameter pemakai itu sendiri.

Ini memberikan pemakai lebih penglihatan, lebih jarak, penglihatan jarak dekat yang lebih baik, lebih ke kiri, lebih ke kanan, dan prestasi optik yang lebih baik sepanjang hari.

Antara ciri-ciri utamanya adalah Penglihatan Binokular 3D yang membolehkan pemakai menikmati manfaat pengurangan gangguan dan kesan berayun yang tinggi dalam semua dimensi.

Teknologi Pengharmonian Binokular yang digunakan juga meningkatkan persepsi kedalaman dan kejelasan penglihatan walaupun untuk preskripsi yang berbeza antara mata kiri dan mata kanan.

Model Mata Binokular menganalisis bagaimana mata akan saling bekerjasama semasa melihat melalui kanta ini dalam pandangan semua arah, mengambil kira perbezaan yang mungkin wujud antara paras dan paksi visual mata.

Teknologi AdaptEase Hoya juga meningkatkan lebar visual dekat dan sederhana dan transisi pandangan tanpa mempengaruhi penglihatan jarak jauh dan hasil lapangan visual yang optimum, Hoyalux ID Myself menawarkan pengalaman yang hebat semasa menggunakan peranti digital.

Melalui penghasilan Hoyalux ID Myself, Hoya telah mencetuskan anjakan paradigma dalam kanta progresif individu yang boleh disesuaikan sempurna dengan mata pemakai.

Ia berkemampuan sepenuhnya untuk merealisasikan potensi penglihatan seseorang dengan melaksanakan proses pembinaan yang menghasilkan salah satu kanta yang paling tepat untuk sesiapa sahaja. – EDISI 9

< a href='https://keluargamalaysia.my/'>

Terkini

Institusi TVET KPLB digesa perhebat kerjasama dengan industri – Mahdzir

INSTITUSI Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) perlu meningkatkan lagi kerjasama dengan...

Lagi Artikel Berkaitan

< a href='https://keluargamalaysia.my/'>