27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 4, 2022

CUEPACS gembira FWD Takaful tambah RM5 juta dana MyHeroes KKM

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menyambut baik inisiatif FWD Takaful Berhad yang bersetuju menyalurkan tambahan RM5 juta ke dalam dana MOH FWD MY Heroes untuk petugas barisan hadapan Kementerian Kesihatan (KKM) yang dijangkiti COVID-19 ketika bertugas.

Presiden CUEPACS, Adnan Mat berkata, tuntutan dana MY Heroes yang keseluruhannya berjumlah RM10 juta itu juga dilanjutkan sehingga 31 Disember tahun ini berikutan berlakunya peningkatan jangkitan dalam kes harian COVID-19 yang boleh meningkatkan risiko kepada petugas barisan hadapan KKM.

Beliau berkata, pihaknya berharap ketua-ketua jabatan di KKM dapat memaklumkan kepada semua kakitangan mereka mengenai dana MY Heroes selain memudahkan urusan dokumentasi tuntutan memandangkan terdapat sebahagian daripada lebih 4,500 petugas di kementerian terbabit dijangkiti COVID-19 ketika bertugas.

“Dana ini diuruskan oleh Pusat Khidmat Tuntutan CuepacsCare dan sejak dilancarkan pada April tahun lalu sejumlah RM3.23 juta telah dibayar kepada petugas barisan hadapan KKM serta ahli keluarga yang dijangkiti COVID-19 ketika bertugas melibatkan kira-kira 1,015 tuntutan.

Baca juga:   51.6 peratus jumlah populasi dewasa lengkap dos kedua - JKJAV

“Pada mulanya MY Heroes memperuntukkan sebanyak RM5 juta dan tambahan sebanyak RM5 juta lagi dibuat kerana FWD Takaful dan CUEPACS sebagai inisiatif menyokong barisan hadapan KKM berikutan kes jangkitan harian COVID-19 yang bertambah sejak kebelakangan ini,” katanya dalam sidang media, hari ini.

Tambah Adnan, pembayaran ihsan dana MY Heroes sebanyak RM40,000 akan diberi sekiranya berlaku kematian kepada petugas barisan hadapan disebabkan oleh jangkitan COVID-19, manakala sejumlah RM10,000 akan dibayar sekiranya dimasukkan ke wad ICU, RM2,000 (wad biasa) dan RM10,000 untuk lain-lain punca kematian.

Baca juga:   Nasi Lemak Kak Chah di Skudai pelawa pelajar tiada duit makan

Dalam perkembangan lain, beliau mewakili CUEPACS menarik semula kenyataan yang mendakwa kemungkinan wujudnya pegawai tertinggi kerajaan bertindak mensabotaj kerajaan semasa melalui pelaksanaan pekeliling perkhidmatan berkaitan penjawat awam.

“Perkara ini sebenarnya tiada dalam konteks yang cuba disampaikan oleh CUEPACS. Dalam hal ini kami mengakui tiada pegawai kerajaan yang bertindak mensabotaj kerajaan malah semua penjawat awam semakin fokus dalam membantu rakyat bagi menangani cabaran COVID-19.

“JPA juga telah menjelaskan pekeliling perkhidmatan yang dikuatkuasa telah dibentangkan kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan CUEPACS menerima penjelasan tersebut. Justeru itu kenyataan CUEPACS sebelum ini adalah tersasar kerana tiada pemakluman dan CUEPACS memohon maaf atas kekhilafan tersebut.

“CUEPACS berharap semua pihak dalam perkhidmatan awam dapat terus bekerjasama dan berada dalam hubungan tiga pihak antara kerajaan, majikan dan pekerja bagi memastikan sistem penyampaian kepada rakyat dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan,” ujarnya. – EDISI 9

Baca juga:   47 kes positif, 164 kontak rapat cetus Kluster Pulai Perdana Tiga

Wartawan

Terkini

Malaysia komited kekal ahli majlis ICAO untuk penggal keenam

MALAYSIA meletakkan harapan tinggi untuk kekal mempertahankan kerusi ahli majlis Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) di bawah Kategori III...

Lagi Artikel Berkaitan