24.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

Daerah Pahang, Johor alami hujan berterusan, 37,567 mangsa terjejas banjir

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) pada pagi ini mengeluarkan amaran cuaca buruk yang membawa hujan lebat berterusan di beberapa daerah di Pahang dan Johor sepanjang hari ini.

Menurut kenyataan yang dimuatnaik di Facebook agensi itu, amaran cuaca buruk peringkat jingga tersebut dijangka membabitkan daerah Kuantan, Bera, Pekan dan Rompin di Pahang.

Bagi Johor, daerah terjejas ialah Segamat, Mersing dan Kota Tinggi.

Selain itu, MetMalaysia turut mengeluarkan amaran cuaca peringkat kuning iaitu hujan lebat dijangka berlaku melibatkan seluruh jajahan di Kelantan.

Amaran waspada hujan lebat itu turut melibatkan kawasan Besut, Setiu, Kuala Nerus, Hulu Terengganu, Kuala Terengganu dan Marang.

Di Johor, daerah terbabit dengan amaran waspada hujan lebat adalah di Kluang, Kulai dan Johor Bahru.

Selain itu, situasi waspada hujan lebat juga dijangka berlaku di Dungun, Kemaman di Terengganu manakala Cameron Highlands, Lipis, Raub, Jerantut, Bentong, Temerloh dan Maran di Pahang sehingga Sabtu ini.

Sementara itu, aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat dalam kemaskini setakat pukul 9.30 pagi menyatakan, sebanyak 417 pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka dalam tempoh ini di enam buah negeri.

Baca juga:   Seronok boleh makan di restoran mamak tapi jangan lupa SOP

Sebanyak 37,567 mangsa banjir dari 10,0021 keluarga ditempatkan di PPS di Pahang, Johor, Kelantan, Terengganu, Perak dan Sabah.

Pahang mencatatkan jumlah terbanyak PPS dibuka dengan 284 buah membabitkan 24,368 mangsa.

Baca juga:   Mangsa banjir terus berkurangan, Pahang masih tertinggi

Wartawan

Terkini

Sikap tak endah urus harta si mati membimbangkan

SIKAP tidak mengendahkan pengurusan harta pusaka si mati, menyebabkan banyak harta pusaka yang tidak dituntut. Menteri di Jabatan Perdana Menteri...

Lagi Artikel Berkaitan