31.2 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

Kes harian Covid-19 akan terus meningkat – KKM

Mesti Baca


KUALA LUMPUR  – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjangkakan kes harian Covid-19 di negara ini masih akan meningkat tetapi bukan secara mendadak.  

KKM dalam satu hantaran Facebook memberitahu, nilai kebolehjangkitan virus (RO)  pada permulaan gelombang ketiga iaitu 20 September 2020 adalah 2.2, tetapi dalam tempoh empat minggu ia telah menurun kepada 1.5.  

Katanya, ini bermakna setakat ini usaha yang dijalankan telah dapat mengelakkan peningkatan kes secara mendadak seperti dalam graf unjuran ini (garisan R0 = 2.2).

“Bagaimanapun, jika dilihat pada carta palang  jumlah kes positif Covid-19 KKM yang dilaporkan setiap hari, didapati ia masih mengikuti garisan unjuran nilai R0 = 1.5.

“Oleh itu, boleh dijangkakan kes harian Covid-19 masih akan meningkat tetapi bukan secara mendadak,” kata kenyataan itu, hari ini.

Kata KKM lagi, unjuran itu amat penting kerana ia menunjukkan bahawa masih terdapat ruang bagi masyarakat berusaha mengawal situasi gelombang ketiga ini. 


Katanya, kerjasama semua pihak adalah amat diperlukan agar masyarakat sekali lagi dapat melandaikan lengkung ini. 


“Gelombang ketiga wabak Covid-19 di Malaysia ini sememangnya lebih mencabar walaupun kita lebih bersedia dari segi kapasiti dan tindakan kesihatan awam yang dijalankan,” jelasnya.

Baca juga:   Banjir: Johor hargai peruntukan segera kerajaan Pusat, negeri

Nilai R0 merujuk kepada kebolehjangkitan sesuatu virus pada permulaan sesuatu wabak dalam masyarakat, iaitu secara puratanya berapa ramai individu yang boleh dijangkiti oleh kes positif atau hos virus tersebut. 

Baca juga:   Tiga sekeluarga ditemukan rentung dalam kebakaran

Misalnya, jika nilai R0 adalah 4, ini bermakna bahawa setiap seorang kes positif boleh menyebarkan penyakit ini kepada empat orang yang lain dalam satu tempoh kebolehjangkitan.

Wartawan

Terkini

Malaysia-Singapura bincang kerjasama dua hala

HUBUNGAN dan kerjasama dua hala antara Malaysia dengan Singapura, antara yang dibincangkan pada pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar...

Lagi Artikel Berkaitan