29.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024

ATPC teroka penyelesaian penjimatan tenaga dengan B&H

Mesti Baca

AGAPE ATP Corporation (ATPC) yang tersenarai di NASDAQ, memeterai perjanjian kerjasama dengan B&H Intec Solution Sdn Bhd (B&H), penyedia penyelesaian bangunan menyeluruh dengan tumpuan untuk menyampaikan penyelesaian penjimatan tenaga yang komprehensif, sejajar dengan komitmen ATPC untuk memacu inisiatif tenaga hijau.

B&H membawa lebih 14 tahun pengalaman dalam perkhidmatan mekanikal dan elektrikal (M&E), yang mengkhusus dalam membina pengubahsuaian hijau yang disesuaikan dan penyelenggaraan bangunan.

Syarikat itu mempunyai portfolio lebih daripada 1,000 pelanggan di Malaysia, termasuk hotel mewah, bank utama, hab pengangkutan, bangunan kerajaan, menara pejabat, pusat beli-belah mega dan pusat penjagaan kesihatan.

Dikenali kerana menyepadukan teknologi mampan terkini ke dalam penyelesaian pengurusan bangunan, kepakaran B&H dalam sistem pemantauan, pengubahsuaian dan peningkatan penjimatan tenaga, perkhidmatan penyelenggaraan pencegahan, perundingan penjimatan tenaga dan perkhidmatan penyumberan luar akan memainkan peranan penting kepada ATPC Green Energy.

Secara terkumpul, B&H telah pun mencapai nilai kontrak lebih USD 10 juta (kira-kira MYR 47 juta), menekankan keupayaan dan kepercayaan mereka dalam industri.

Ketua Pegawai Eksekutif B&H Chen Wei Kent berkata, potensi dalam ruang penjimatan tenaga adalah luas dan belum diterokai.

“Memadankan perkhidmatan M&E yang betul kepada syarikat yang berbeza boleh mengakibatkan pengurangan ketara dalam penggunaan tenaga, atau dalam kes lain, penyelesaian retrofit hijau yang komprehensif boleh meningkatkan kecekapan tenaga bangunan dan mengurangkan jejak karbonnya,” katanya di Kuala Lumpur hari ini.

Wei Kent berkata, kerjasama dengan ATPC akan meningkatkan profil dan ia akan membolehkan syarikat terus menyokong lebih banyak syarikat dalam mencapai matlamat penjimatan tenaga mereka.

Advertisements

“Dengan permintaan tenaga Malaysia diunjurkan meningkat sebanyak 4.8% menjelang 2030 dan permintaan elektrik berkembang lebih cepat daripada pengeluaran tenaga primer, keperluan untuk sumber tenaga alternatif dan langkah penjimatan tenaga adalah mendesak. Dalam 10 tahun, permintaan tenaga Malaysia dijangka meningkat dengan ketara, daripada 96.3 terawatt-jam kepada 206 terawatt-hours (TWh),” ujarnya.

Dalam susunan kerjasama ini, pengasas dan pasukan pengurusan B&H akan menyertai ATPC Green Energy sebagai pegawai eksekutif, menerajui portfolio penyelesaian penjimatan tenaga.

Mereka juga akan menjadi pemegang saham dalam ATPC Green Energy, memperoleh pegangan ekuiti sebanyak 30%. Perkongsian ini membolehkan ATPC Green Energy memanfaatkan kepakaran, asas pelanggan dan kepimpinan B&H, sambil menyelaraskan kepentingan pengasas B&H melalui pegangan saham, menyokong pertumbuhan jangka panjang perniagaan penyelesaian penjimatan tenaga.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Global ATPC, Prof Dato’ Sri Dr How Kok Choong berkata pihaknya berhasrat untuk menangani permintaan tenaga yang mendesak ini dengan menyediakan penyelesaian penjimatan tenaga yang inovatif merentas sektor utama, dengan memanfaatkan kepakaran luas pasukan kepimpinan B&H.

“Dengan menggabungkan sumber dan kepakaran kami, ATPC Green Energy berada pada kedudukan yang baik untuk memacu inisiatif kecekapan tenaga merentas pelbagai sektor,” ujarnya.

Beliau menambah, ATPC Green Energy sedang mencari untuk menyediakan penyelesaian penjimatan tenaga yang inovatif kepada pelbagai sektor, termasuk hospitaliti, insurans, kerajaan, semikonduktor, runcit dan pembuatan, dan kami berbesar hati mendapat sokongan padu B&H sambil kami berusaha untuk mencapai matlamat bersama.

Komitmen ATPC terhadap Matlamat Pembangunan Lestari PBB mendorong syarikat untuk membina ekosistem tenaga boleh diperbaharui yang komprehensif di ASEAN.

Ini termasuk penyelesaian penjimatan tenaga, projek solar dan teknologi boleh diperbaharui yang lain untuk membangunkan portfolio yang pelbagai, mengembangkan tawaran penjimatan tenaga, memupuk perkongsian, dan mencapai bahagian pasaran yang ketara di rantau ini. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

Buli siber: Letak tanggungjawab kepada pemilik akaun – Gobind

MENTERI Digital, Gobind Singh Deo, mencadangkan undang-undang baharu dipertimbang bagi meletakkan tanggungjawab kepada pemilik platform media sosial atas penyalahgunaannya,...

Lagi Artikel Berkaitan