32.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024

Skim harga maksimum sempena Deepavali diumum Isnin ini

Mesti Baca

SKIM Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) bagi perayaan Deepavali akan diumumkan pada Isnin (6 November) ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Fuziah Salleh berkata, kawalan harga itu, akan diletakkan pada harga maksimum berdasarkan keperluan barangan asas musim perayaan dan ia dilaksanakan bersempena perayaan tersebut tidak lama lagi.

“Selalunya kita akan meletakkan harga maksimum untuk barang keperluan asas mengikut perayaan, seperti Deepavali ada barang-barang keperluannya, kalau Tahun Baru Cina, ada barang khasnya.

“Kita akan mengawalnya selama tujuh hari sebelum dan selepas Deepavali, dan pemantauan akan sentiasa dibuat di mana-mana lokasi,” katanya selepas tinjauan harga ayam di Pasar Awam Kajang, hari ini.

Sementara itu, bagi pelaksanaan pengapungan harga ayam, Fuziah mengingatkan bahawa pihaknya akan sentiasa membuat pemantauan dan memastikan peniaga dan pengeluar tidak mengambil kesempatan di atas pelaksanaan tersebut.

Beliau berkata, sekiranya harga yang ditetapkan oleh peniaga itu tidak munasabah, mereka boleh dikenakan Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan, manakala pada pengeluar atau kartel mereka tertakluk pada Akta Persaingan.

Advertisements

“Saya kira ada beberapa peniaga masih tidak berapa jelas berhubung pengapungan harga ayam, sebab ada yang tanya kepada saya apa maksud apung dan ada peniaga yang menambah kos tambahan seperti upah potongan dan sebagainya dan sekiranya berlaku, ia menyalahi undang-undang.

“Kita juga akan mengawal di peringkat pengeluaran menggunakan Akta Persaingan, sebagai contoh apabila berlakunya pakatan antara kartel untuk menaikkan harga di peringkat pengeluaran, bagi memastikan kartel tidak mengambil kesempatan,”katanya.

Beliau berkata, perkara itu mungkin akan berlaku sekiranya pihak terbabit berpakat menaikkan harga seperti harga makanan ayam di peringkat pengeluaran dan itu akan memberi kesan di peringkat bawah seperti peruncit dan pengguna.

KPDN telah menggerakkan lebih 2,200 orang anggota penguat kuasa di seluruh negara untuk menjalankan pemeriksaan dan penguatkuasaan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 (Akta 723), bagi memantau situasi harga ayam yang telah diapungkan mengikut harga pasaran semasa dan memastikan tidak berlaku kenaikan harga yang tidak munasabah.

Pada masa yang sama, KPDN komited dalam menjalankan pemantauan harga barang yang dilaksanakan oleh lebih daripada 900 Pegawai Pemantau Harga KPDN setiap hari, melibatkan hampir 1,500 premis meliputi pasar basah, pasar raya dan pasar raya besar, pasar mini, serta kedai runcit di seluruh Malaysia.- BERNAMA

Advertisements

Terkini

Basikal lebuh raya nasional jalani ujian aerodinamik di UK

BASIKAL lebuh raya (road bike) nasional pertama yang dibangunkan Bozetta Bike Malaysia Sdn Bhd, Bozetta FZ8 telah dihantar ke...

Lagi Artikel Berkaitan