26.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 19, 2024

Pan Gon harap aksi kelayakan Piala Dunia kekal di Bukit Jalil

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

KETUA Jurulatih Harimau Malaya, Kim Pan Gon melahirkan hasrat untuk melihat pasukannya kekal beraksi di Stadium Nasional Bukit Jalil bagi aksi kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027, bulan ini.

Pengendali dari Korea Selatan itu berkata, Stadium Nasional merupakan kubu kuat Harimau Malaya di mana penyokong dan pemain sudah cukup biasa dengan suasana di stadium tersebut.

“Besarlah harapan saya supaya perlawanan pertama Kumpulan D menentang Kyrgyztan pada 16 November ini akan tetap dapat dilangsungkan di Stadium Nasional.

“Selain memudahkan urusan kehadiran penyokong memandangkan Stadium Nasional ini terletak di Lembah Klang sekali gus lebih ramai yang boleh hadir.

“Ia juga membantu mengurangkan tempoh perjalanan pasukan berbanding jika aksi di gelanggang sendiri ini dilangsungkan di luar Lembah Klang,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Advertisements

Menurut Pan Gon, berdasarkan tinjauan terkini bersama Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) semalam, keadaan padang kini bertambah baik berbanding ketika Pestabola Merdeka, bulan lalu.

Beliau berkata, dari segi teknikal, keadaan padang di Stadium Nasional pasti akan lebih baik menjelang tempoh dua minggu yang akan datang ini.

“Walaupun bukanlah 100 peratus, cukup untuk kita bermain di atas permukaan yang lebih baik berbanding sebelum ini.

“Lagipun untuk aksi bertemu Republik Kyrgyz ini hanyalah satu perlawanan, sebelum kami terbang ke Chinese Taipei untuk perlawanan kedua pada 21 November,” jelasnya. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

AP Terbuka: Mana-mana syarikat bumiputera boleh memohon

MANA-MANA syarikat bumiputera, termasuk yang tidak pernah terlibat dalam aktiviti automotif, boleh memohon untuk dilantik sebagai syarikat AP Terbuka...

Lagi Artikel Berkaitan