26 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 10, 2023

Ambil tindakan tegas terhadap video ‘kisah seram UiTM Lendu’

Mesti Baca

Editor
Editor
Editor Edisi 9

Saudara Pengarang

Saya menulis untuk menyatakan rasa kecewa saya yang semakin memuncak dan kecaman yang tidak berbelah bahagi terhadap tindakan penghinaan yang berterusan oleh seorang pelajar dari kampus UiTM Lendu, Melaka.

Muat naik semula video yang penuh perbalahan, ditambah pula dengan ejekan memalukan universiti baru-baru ini semasa sesi langsung TikTok, mempamerkan tahap penghinaan dan rasa tidak hormat yang tercela terhadap pihak berkuasa dan reputasi institusi.

Pelajar tersebut secara eksplisit mengaitkan nama UiTM Lendu dengan kandungan yang menghina, seterusnya memburukkan lagi kemudaratan kepada reputasi universiti.

Saya sudah kirimkan surat laporan saya kepada pelajar terbabit, malangnya ia diabaikan secara terang-terangan oleh pelajar tersebut, sekali gus memburukkan lagi kebimbangan saya mengenai keberkesanan langkah disiplin universiti.

Keadaan ini melangkaui isu disiplin semata-mata; ia adalah satu serangan terang-terangan terhadap nama baik dan maruah UiTM.

Pelajar tersebut, di bawah samaran bakal tamat pengajian, bukan sahaja menjejaskan kuasa universiti tetapi juga cuba mengeksploitasi institusi untuk kemasyhuran dan pengiktirafan peribadi.

Tingkah laku berani sebegitu tidak boleh diterima dan memerlukan tindakan segera dan tegas.

E-mel ini telah dihantar kepada kenalan media di seluruh Malaysia, menekankan sifat kritikal isu ini dan kemungkinan kesan buruk terhadap reputasi UiTM sekiranya perkara ini terus ditangani secara lalai.

Saya menuntut universiti untuk mengambil langkah-langkah ketat berikut dengan segera:

  1. Mulakan penyiasatan menyeluruh terhadap kenyataan menghina dan video yang dimuat naik semula, memastikan pelajar bertanggungjawab atas salah laku yang memalukan ini.
  2. Memudahkan penyingkiran kekal video yang menyinggung perasaan dan kandungan yang menghina, menggunakan sistem pemantauan yang ketat untuk menggagalkan sebarang kejadian masa depan yang serupa.
  3. Mengutuk secara terbuka dan sekeras-kerasnya tindakan yang menghina itu, mengesahkan komitmen UiTM yang tidak berputus asa untuk memelihara reputasinya yang terhormat dan memastikan persekitaran pendidikan yang bermaruah dan dihormati.
  4. Meningkatkan penguatkuasaan tatakelakuan universiti, mempamerkan pendirian tidak mengalah terhadap sebarang bentuk tidak hormat atau ejekan terhadap institusi, dengan itu menghalang sebarang tindakan pembangkangan masa depan.

UiTM mesti mempamerkan komitmen tanpa kompromi untuk melindungi nama berprestij dan kesejahteraan badan pelajarnya dengan tidak membenarkan individu mengeksploitasi institusi untuk kepentingan peribadi atau kemasyhuran.

Keupayaan universiti untuk menangani dan membetulkan insiden yang memalukan itu dengan tegas adalah penting dalam mengembalikan kepercayaan dan menegakkan maruah dan integriti UiTM.

Keperluan untuk tindakan pantas, tegas dan telus adalah yang terpenting. Apa-apa yang kurang akan merugikan legasi UiTM yang dihormati dan mengkhianati kepercayaan yang diberikan oleh pelajar, ibu bapa dan masyarakat luas kepada anda. Saya menunggu tindakan segera dan tegas anda mengenai perkara ini.

Terima kasih.


TALIB RAHIM
[email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Pasangan warga asing diberkas jadi ejen permit kerja haram

WARGA asing dipercayai suami isteri dan ejen sindiket memperbaharui permit kerja secara penipuan, ditahan menerusi Ops Serkap di sebuah...

Lagi Artikel Berkaitan