25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 29, 2023

RM80 juta diperuntuk selenggara sekolah dilanda bencana

Mesti Baca

KEMENTERIAN Pendidikan Malaysia (KPM) memperuntukkan RM80 juta bagi menampung kos penyelenggaraan mana-mana sekolah yang berisiko dilanda banjir, ribut atau kecemasan seperti kebakaran pada tahun ini.

Menteri, Fadhlina Sidek berkata, kerja-kerja yang dilaksanakan merangkumi penyelenggaraan struktur dan bukan struktur bangunan, bumbung, pendawaian elektrik, pagar, longkang dan lain-lain penyelenggaraan kecil.

Bagi projek pembangunan semula bangunan daif di sekolah yang telah lama diluluskan namun mempunyai isu pelaksanaan, beliau berkata, KPM akan membuat penelitian dan perancangan semula dengan mengambil kira faktor seperti ketersediaan di tapak, keperluan pembangunan semasa dan kenaikan kos terkini projek agar tidak menjejaskan fungsi pembinaan tersebut.

“Kelewatan pelaksanaan projek bukanlah disebabkan oleh faktor peruntukan sebaliknya disebabkan oleh faktor lain seperti aksesibiliti, keperluan penyesuaian reka bentuk berdasarkan keadaan muka bumi di tapak dan faktor prestasi kontraktor,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) bagi kementeriannya di Dewan Negara hari ini.

Menyentuh isu fasiliti tandas untuk murid berkeperluan pendidikan khas (MBPK), Fadhlina berkata, kementerian akan memberi fokus terhadap penyediaan kemudahan mesra Orang Kurang Upaya (OKU) di sekolah bawah KPM.

Katanya, KPM akan memastikan sekolah dapat memenuhi keperluan MBPK dengan memastikan penyesuaian munasabah dapat diberi termasuk mengubah kelas ke tingkat bawah, membenarkan murid menggunakan tandas guru sekiranya tiada tandas OKU serta menyediakan tanjakan mudah alih. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Kumpulan nasyid Aeydan enggan dibayangi Rabbani

MENYEDARI mereka dilahirkan sebagai anak-anak Rabbani, ramai beranggapan kumpulan nasyid Aeydan bakal menyambung legasi kumpulan itu. Namun begitu, ia membuatkan...

Lagi Artikel Berkaitan