26.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 4, 2023

Operasi mencari nelayan hilang di Kuala Pahang ditamatkan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

OPERASI mencari dan menyelamat nelayan warga emas, Mohamed Romlan Abdul Rani, 66, yang hilang ketika menangkap ikan di perairan Kuala Pahang, Pekan Sabtu lalu ditamatkan.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin Jusoh berkata, operasi carilamat yang ditamatkan jam 7 petang itu diputuskan selepas tiada sebarang petunjuk baharu ditemui.

“Pencarian terdahulu dijalankan selama enam hari melibatkan kawasan pencarian seluas 1101.62 batu nautika persegi.

“Bagaimanapun Maritim Malaysia akan terus melaksanakan pemantauan berterusan melalui rondaan rutin operasi di lapangan dan pemakluman lanjut akan dibuat sekiranya terdapat petanda baharu.

“Operasi carilamat ditamatkan mengambil kira penilaian terhadap situasi semasa pencarian dan persetujuan bersama semua agensi terlibat serta ahli keluarga mangsa,”katanya menerusi kenyataan hari ini.

Dalam kejadian Sabtu lalu, mangsa dilaporkan keluar ke laut seorang diri menaiki bot fiber kira-kira jam 5 pagi dan sepatutnya pulang ke jeti jam 11 pagi hari yang sama.

Bagaimanapun mangsa didapati tidak kembali dan kehilangannya dilaporkan sebelum operasi carilamat digerakkan.

Kamal Ariffin berkata, pihaknya menyeru komuniti maritim yang menjalankan sebarang aktiviti di laut agar sentiasa menitikberatkan aspek keselamatan dengan memakai jaket keselamatan dan menggunakan peranti suar pengesan peribadi (PLB).

Sebarang aduan dan kejadian kecemasan di laut boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999,”katanya. – Edisi 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

ACL: JDT malukan BG Pathum di gelanggang lawan

JOHOR Darul Ta'zim FC (JDT) tampil cemerlang apabila memalukan kelab Thailand, BG Pathum United di laman sendiri dengan kemenangan...

Lagi Artikel Berkaitan