27.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 21, 2023

Jakim tiada hak gugur nama Norhafizah Musa

Mesti Baca

JABATAN Kemajuan Islam (Jakim) tidak terbabit dalam membuat keputusan menggugurkan Datuk Dr Norhafizah Musa dalam Program Muslimah Putrajaya Berselawat yang dijadualkan pada 24 September ini.

Ketua Pengarah Jakim Datuk Hakimah Mohd Yusoff berkata, ia adalah hak penganjur.

Hakimah mengulas susulan aduan yang diterima mempertikaikan pembabitan Norhafizah dalam program berkenaan.

Malah pihak Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (MTMZA), Putrajaya selaku rakan kerjasama program telah mengadakan perbincangan bersama penganjur utama yang juga sebuah pertubuhan bukan kerajaan.

Poster promosi program Muslimah Putrajaya Berselawat yang memapar Norhafizah sebagai penceramah utama.

“Kesepakatan telah dipersetujui sebagai langkah mengelakkan isu berbangkit timbul, oleh itu nama beliau telah digantikan dengan tokoh lain,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sementara itu, Norhafizah dalam catatan yang dimuat naik di laman Facebook miliknya mendakwa pengguguran namanya dalam program berkenaan dibuat atas arahan pihak atasan.

“Semoga isu ini tidak diperbesarkan dan menjadi hak penganjur untuk menentukan keputusan bagi memastikan program berkenaan berjalan dengan lancar,” kata Hakimah. – Edisi 9

Terkini

Selangor jual 5kg beras RM13 di seluruh negeri

KERAJAAN Negeri Selangor akan melaksanakan penjualan 5 kilogram (kg) beras putih tempatan pada harga RM13 bagi membantu rakyat di...

Lagi Artikel Berkaitan