33.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

Agong zahir ucapan tahniah kepada presiden baharu Singapura

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan setinggi-tinggi tahniah kepada Tharman Shanmugaratnam yang telah mengangkat sumpah sebagai Presiden Singapura kesembilan semalam.

Menerusi hantaran di Facebook Istana Negara, Al-Sultan Abdullah menzahirkan harapan agar Malaysia dan Singapura terus bekerja rapat bagi membawa kemajuan dan kemakmuran untuk kedua-dua negara dan rakyatnya.

“Seri Paduka Baginda turut menzahirkan harapan agar Malaysia dan Singapura, sebagai dua negara berjiran yang mempunyai hubungan sejarah dan rakyat mendalam, terus bekerjasama meningkatkan hubungan dua hala dalam pelbagai bidang demi kepentingan bersama,”menurut Istana Negara.

Sebelum ini, Tharman telah memenangi pilihan raya Presiden dengan memperoleh 70.40 peratus iaitu kira-kira 2.5 juta undi pada 1 September lalu.

Dalam ucapan sulungnya sebagai ketua negara semalam, Tharman berkata, beliau akan melakukan yang terbaik untuk mewakili Singapura dan mempromosikan kepentingan negara itu di luar negara selaras dengan objektif dan keutamaan kerajaan. 

Sebagai presiden, Tharman berjanji untuk melaksanakan peranannya untuk mencerminkan nilai dan pandangan Singapura dan untuk meningkatkan kedudukannya di kalangan masyarakat. – Edisi 9

Terkini

Harga petrol, diesel kekal sehingga 4 Oktober

HARGA runcit bagi petrol RON95, RON97 dan diesel bagi tempoh seminggu bermula esok sehingga 4 Oktober ini. Kementerian Kewangan berkata, ia...

Lagi Artikel Berkaitan