27.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 21, 2023

Ujian rintis ‘SmartLane’ di Lebuh Raya ELITE bermula esok

Mesti Baca

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) akan mengadakan ujian rintis awam laluan pintar (smartlane) di Lebuh Raya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) bermula esok sehingga 31 Ogos.

Pengurus Besar Kanan Operasi PLUS Mohd Yusuf Abdul Aziz berkata ujian tersebut bertujuan mengoptimumkan penggunaan semua laluan dan meningkatkan kapasiti lorong bagi mengurangkan kesesakan trafik di laluan kritikal USJ ke Seafield terutamanya pada waktu puncak.

“Ujian rintis awam ini dilaksanakan dengan kerjasama Lembaga Lebuh Raya Malaysia (LLM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ),” menurut PLUS dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata ujian tersebut akan dilaksanakan di USJ ke Seafield di antara kilometer (km) 8.1 hingga km 6.1 arah utara di lebuhraya ELITE mulai 6.30 pagi hingga 9.30 pagi pada setiap Isnin hingga Ahad kecuali hari kelepasan am.

Katanya, sepanjang tempoh tersebut, lorong paling kiri yang sedia ada akan dibuka sebagai laluan tambahan untuk menambah kapasiti lorong dan membantu melancarkan trafik pada waktu puncak pagi.

Ketika laluan SmartLane ini diaktifkan, pengguna lebuh raya dibenarkan memasuki dan memandu di laluan kecemasan untuk sementara waktu sebagai langkah untuk menambah kapasiti laluan terbabit sebelum diarahkan untuk masuk semula ke laluan utama lebuh raya bagi meneruskan perjalanan mereka.

“Walau bagaimanapun, pengguna lebuh raya dilarang sama sekali menggunakan bahu jalan atau laluan kecemasan di lokasi-lokasi lain di mana tiada laluan SmartLane diaktifkan,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd Yusuf berkata pihaknya juga telah melakukan persediaan untuk melaksanakan inisiatif itu dengan pemantauan oleh anggota polis, JPJ dan PLUSRonda, selain papan tanda trafik dan trak tunda tambahan turut disediakan sekiranya berlaku kecemasan.

“Secara purata, kira-kira 75,000 kenderaan menggunakan laluan USJ-Seafield di Lebuh Raya ELITE pada setiap hari. Daripada jumlah tersebut, 58 peratus menggunakan laluan terbabit secara serentak pada waktu puncak di sebelah pagi,” katanya.

Selain itu, beliau berkata laluan tersebut dijangka dapat memendekkan tempoh perjalanan di laluan terbabit pada waktu puncak sekiranya tiada sebarang insiden seperti kemalangan atau kerosakan kenderaan di laluan tersebut.

Beliau juga berkata pengguna lebuh raya boleh mengenal pasti penggunaan laluan ‘SmartLane’ itu melalui papan tanda laluan ‘SmartLane’ serta pengawal trafik yang ditempatkan di lokasi terbabit atau merujuk laman media sosial PLUS di Facebook dan Twitter PLUSTrafik.

Dalam masa sama, beliau turut menasihatkan pengguna supaya mematuhi semua papan tanda trafik serta arahan yang dikeluarkan oleh pihak PLUS dari masa ke masa ketika melalui kawasan terbabit. – BERNAMA

Terkini

Caprice nafi bayar Mondy demi ‘content’

PENYANYI rap, Caprice, menafikan dia membayar pempengaruh Indonesia, Mondy Tatto demi content atau menjatuhkan mana-mana individu. Caprice berkata, dia sudah memberi keterangan...

Lagi Artikel Berkaitan