32.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 3, 2023

PRN: Negeri Sembilan bubar DUN hujung Jun

Mesti Baca

DEWAN Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan akan dibubarkan pada hujung Jun ini bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN), kata Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun.

Beliau berkata, perkara itu telah dimaklumkan kepada Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Tuanku Munawir.

Aminuddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sikamat berkata, keputusan itu dibincangkan dalam mesyuarat yang diadakan bersama Menteri Besar serta Ketua Menteri bagi negeri Selangor, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Terengganu.

“Kita sudah membuat keputusan pembubaran DUN itu nanti tidak sama hari dan tarikh tetapi dalam bulan yang sama dengan negeri yang lain.

“Ada (negeri) yang mungkin (bubar) awal iaitu hujung bulan ini, awal bulan Jun dan ada juga bubar hujung bulan Jun dan awal Julai. Kita akan ambil hujung bulan Jun, insya-Allah, mungkin 1 Julai itu hari terakhir,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan nama baharu bagi Jalan Sikamat kepada Jalan Dato’ Syeikh Mohd Murtadza di Seremban hari ini.

Baca juga:   DUN Sarawak bubar berkuatkuasa 3 November lalu

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), Pakatan Harapan (PH) memenangi 20 daripada keseluruhan 36 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) manakala baki dimenangi BN.

Pada majlis hari ini Aminuddin berkata nama Allahyarham Dato’ Syeikh Mohd Murtadza Syeikh Ahmad merupakan bekas Mufti negeri ini dan merupakan tokoh ulama yang dihormati dan disanjungi kerana sumbangannya dalam bidang agama dan masyarakat.

Baca juga:   Enam negeri sepakat bubar DUN dua minggu terakhir Jun

Katanya Jalan Dato’ Syeikh Mohd Murtadza itu melibatkan 7.9 kilometer dari Jalan Pantai, Seremban sehingga Persimpangan Kem Askar Sikamat.

“Tujuan penukaran nama jalan ini bagi memperingati dan memberikan penghormatan kepada keluarga serta pengorbanan Allahyarham dalam memajukan syiar Islam di negeri ini,” katanya. – BERNAMA

Wartawan

Terkini

Isu Kedah-Pulau Pinang: Tindakan tegas sebar maklumat palsu

TINDAKAN tegas akan diambil ke atas mana-mana pihak yang menyebarkan maklumat palsu berkenaan isu sempadan Pulau Pinang dan Kedah. Menteri...

Lagi Artikel Berkaitan