28.2 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024

Perhilitan Perak sahkan kehadiran harimau belang di Bukit Berekeh

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

JABATAN Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Perak mengesahkan terdapat kehadiran harimau belang di Bukit Berekeh, Sungai Siput susulan tular gambar kesan tapak kaki haiwan itu.

Pengarah Perhilitan Perak Yusoff Shariff berkata, Unit Harimau sedang melakukan pemantauan di kawasan berkenaan ketika ini.

“Sekiranya harimau ini tidak masuk semula ke hutan dalam waktu terdekat, kita akan pasang perangkap tetapi langkah-langkah untuk menghalau semula ke hutan sedang dilakukan,” katanya.

Advertisements

Sehubungan dengan itu, beliau menasihati orang ramai dan penduduk sekitar agar tidak bersendirian ke hutan atau ladang terutama apabila suasana gelap ketika awal pagi dan waktu senja manakala penternak juga dinasihatkan agar memasukkan binatang ternakan ke dalam kandang.

“Jangan ganggu jika terserempak dengan si belang ini, maklumkan kepada kami segera sekiranya nampak individu atau kumpulan pemburu, jangan pasang jerat,”katanya.

Terdahulu, tular beberapa gambar menunjukkan kesan tapak kaki dipercayai milik harimau belang di laman media sosial yang dikatakan dijumpai di Bukit Berekeh. — BERNAMA

Advertisements

Terkini

Maritim Malaysia laksana pelbagai langkah pertingkat integriti

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melaksanakan pelbagai langkah bagi meningkatkan integriti dalam kalangan warganya. Agensi itu pada masa sama...

Lagi Artikel Berkaitan