26.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 2, 2023

Pegawai KPDN pantau SHMMP Pesta Kaamatan di Sabah

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PEGAWAI Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) akan ditempatkan di lokasi strategik bagi memantau Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) Pesta Kaamatan di Sabah.

Menterinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, strategi itu bagi membolehkan penguatkuasaan dilaksanakan dengan lebih berkesan.

“Tindakan segera juga dapat diambil terhadap aduan pengguna dan tindakan penguatkuasaan ke atas peniaga sekiranya berlaku ketidakpatuhan.

“Kerajaan berharap semua pihak dapat mematuhi harga-harga yang telah ditetapkan dan menggunakan label merah jambu bagi barangan yang dikawal harganya.

Adalah diingatkan bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap peniaga yang gagal mematuhi peraturan-peraturan di bawah skim ini.

“Mana-mana peniaga yang melakukan kesalahan akan diambil tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dan boleh dikenakan penalti,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Tambah beliau, berdasarkan tinjauan di sebuah pasar raya di Kota Kinabalu, beliau mendapati terdapat beberapa barangan dijual dengan harga lebih rendah daripada harga kawalan.

Tegasnya, situasi itu menggambarkan peniaga bersama-sama dengan pihak kementerian dalam menjayakan skim tersebut.

“Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Pesta Kaamatan 2023 berkuat kuasa dari 27 Mei 2023 hingga 2 Jun 2023

“Tempoh pelaksanaan adalah selama tujuh hari iaitu tiga hari sebelum perayaan, satu hari semasa perayaan dan tiga hari selepas perayaan.

“Sebanyak lapan jenis barangan dikawal di bawah pelaksanaan skim ini.

“Selain itu, enam jenis barangan daripada kategori ayam dan telur sedang dikawal di bawah Penentuan Harga Maksimum Ayam dan Telur Ayam yang sedang berkuat kuasa sejak 5 Februari 2022,”katanya. -Edisi 9

Terkini

Siapa pilihan hati pengundi Kemaman esok?

TIRAI kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Kemaman akan melabuhkan tirainya tepat jam 12 tengah malam ini. Esok bakal menentukan siapa...

Lagi Artikel Berkaitan