27.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 26, 2023

40 PATI cuba keluar Malaysia secara haram ditahan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERJALANAN 40 warga Indonesia untuk pulang ke negara asal secara haram tidak kesampaian apabila bot dinaiki terkandas akibat mengalami kerosakan enjin sebelum ditahan polis, di pesisir pantai Tanjung Beting Beras Basah, Bagan Datuk, pagi semalam.

Kesemua pendatang asing tanpa izin (PATI) itu termasuk seorang tekong dan dua pembantunya ditahan oleh Pasukan Polis Marin (PPM) hasil maklumat orang ramai.

Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd. Yusri Hassan Basri, berkata polis menerima maklumat kehadiran sebuah bot kayu ‘Pom Pom’ dalam keadaan mencurigakan kira-kira pukul 10 pagi.

“Maklumat awal menyatakan bot yang membawa muatan warga asing itu dikesan hanyut sejak pukul 8 pagi dan dikesan berada pada jarak 1.1 batu nautika dari pesisir pantai Tanjung Beting Beras Basah, Bagan Datuk,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, PPM yang ditugaskan ke lokasi kejadian kemudian mengesahkan terdapat 40 orang di dalam bot tersebut terdiri daripada 22 lelaki dewasa, 11 perempuan dewasa serta empat kanak-kanak, selain tiga kru bot.

“Ketika penahanan, tekong bot berusia 47 tahun dan dua pembantunya berusia 23 dan 24 tahun cuba melarikan diri dengan terjun ke dalam laut tetapi berjaya ditangkap pihak polis,”katanya.

Beliau berkata, daripada siasatan mendapati bot tersebut dalam perjalanan dari negara ini menuju ke Tanjung Balai, Indonesia, tetapi telah tersadai akibat mengalami kerosakan enjin.

“Dengan penahanan tersebut, kesemua Pati termasuk bot dibawa ke balik ke Markas Operasi PPM Kampung Acheh, Sitiawan, untuk tindakan lanjut,”katanya.

Ujar beliau, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 26A Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007 dan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63. – Edisi 9

Terkini

McDonald’s tawar pengajian diploma kepada 18 alumni perantis

MCDONALD'S Malaysia buat julung kalinya menawarkan program Diploma Kemahiran Malaysia (DKM Tahap 4) dan Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM...

Lagi Artikel Berkaitan