25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 1, 2023

Elak sesak, kerja selenggara jalan ditangguh hingga 7 Mei

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEMUA kerja penyelenggaraan jalan raya di seluruh negara ditangguhkan bagi memudahkan perjalanan orang ramai pulang ke kampung halaman masing-masing berkuat kuasa hari ini.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, tindakannya itu telah mendapat persetujuan konsesi lebuh raya selama 20 hari bermula hari ini sehingga 7 Mei hadapan.

Bagaimanapun menurut beliau, kerja-kerja penyelenggaraan yang dijalankan sebelum ini bertujuan untuk pastikan jalan dalam keadaan selamat dan terbaik buat penggunanya.

“Atas aduan yang diterima, kita bertindak menangguhkan kerja (penyelenggaraan) itu supaya tak ganggu pengguna semasa pulang menyambut perayaan.

“Saya diberi jaminan pihak Plus Malaysia Berhad (Plus) akan lakukan yang terbaik seperti yang dikehendaki oleh KKR supaya menjamin keselesaan pengguna.

“Saluran aduan kecemasan, segala kemudahan lorong-lorong kontra disediakan membantu melicinkan aliran trafik agar sentiasa lancar sepanjang tempoh perayaan,” katanya dalam sidang akhbar di Plaza Tol Gombak, hari ini.

Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan sebanyak 33 lebuh raya di seluruh negara akan terlibat dalam pelaksanaan pembayaran tol percuma selama empat hari selaras dengan apa yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sebentar tadi.

Menurut beliau, pelaksanaan tol percuma itu bermula pada hari Rabu, Khamis dan Jumaat ini manakala satu lagi tol percuma Isnin minggu hadapan.

“Tol percuma ini boleh dinikmati kesemua pengguna jalan raya bermula pukul 12.01 pagi sehingga 11.59 malam

“Selama ini, tempoh paling panjang tol percuma diberikan hanya sebanyak dua hari ,namun pemberian tol percuma empat hari daripada kerajaan madani merupakan pertama kali diterima rakyat,” katanya.

Terdahulu, aliran trafik di Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) dilaporkan sesak berikutan kerja-kerja penyelenggaraan jalan pagi ini.

-EDISI9

Terkini

KKM rekod lima kes baharu cacar monyet

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) merekodkan lima kes baharu jangkitan cacar monyet dalam tempoh 31 Oktober hingga semalam, menjadikan jumlah kumulatif jangkitan...

Lagi Artikel Berkaitan