26.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 10, 2023

Cecair vape kena cukai bermula hari ini

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

CUKAI bagi cecair vape dengan kandungan nikotin pada kadar 0.40 sen setiap milimiter akan berkuat kuasa bermula hari ini.

Perkara tersebut dinyatakan menerusi warta Kerajaan Persekutuan yang dikeluarkan semalam oleh Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berdasarkan notis warta tersebut, duti baharu berkenaan berkuat kuasa berikutan bermulanya Perintah Duti Eksais (Pindaan) 2023.

Kerajaan sebelum ini bercadangan mengenakan cukai ke atas produk cecair atau gel mengandungi nikotin yang digunakan untuk rokok elektronik dan vape.

Perdana Menteri dalam pembentangan Belanjawan 2023 berkata, dianggarkan sehingga RM2 bilion mampu dihasilkan melalui duti eksais tersebut berikutan penggunaannya yang meluas.

Katanya, pelaksanaan duti tersebut adalah langkah untuk tidak menggalakkan penggunaan rokok elektronik itu.

Sementara itu, Menteri Kesihatan, Dr. Zaliha Mustafa berkata, tampalan, cecair dan gel nikotin bagi membantu menghentikan tabiat merokok dikecualikan daripada Akta Racun 1952.

Baca juga:   Mogok gagal lumpuhkan perkhidmatan kesihatan - Zaliha

Merujuk warta tersebut, pengecualian itu terpakai ke atas tampalan dan gula-gula getah nikotin yang didaftarkan di bawah Peraturan-peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Pindaan perlembagaan mudahkan daftar ahli baharu lulus

PERHIMPUNAN Agung Khas UMNO hari ini meluluskan pindaan perlembagaan parti itu berhubung hal-hal keahlian dan prosedurnya bagi memudahkan lagi...

Lagi Artikel Berkaitan