27.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 20, 2023

Riduan kekal Ahli Parlimen Tenom

Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu tolak petisyen pilihan raya difailkan Datuk Peter Anthony

Mesti Baca

Riduan Rubin kekal sebagai Ahli Parlimen Bebas bagi kawasan Tenom selepas Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu hari ini menolak petisyen pilihan raya yang difailkan Presiden Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM), Datuk Peter Anthony.

Hakim Dean Wayne Daly membuat keputusan itu selepas mendapati petisyen yang difailkan Peter tidak mematuhi Peraturan 4(1)(b) Peraturan-Peraturan Petisyen Pilihan Raya dibaca bersama Seksyen 32(b) Akta Kesalahan-Kesalahan Pilihan Raya.

Mahkamah Tinggi yang menolak petisyen itu dengan kos RM20,000, turut memutuskan bahawa Peter telah disabitkan dengan kesalahan jenayah semasa penamaan calon dan oleh itu, tidak layak bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) mengikut Perkara 48(5) Perlembagaan Persekutuan.

Terdahulu, peguam, Datuk Ansari Abdullah yang mewakili Peter berhujah bahawa Ahli Dewan Undangan Negeri Melalap itu telah memperoleh perintah penangguhan pelaksanaan hukuman bagi sabitan daripada Mahkamah Sesyen dan oleh yang demikian, Perkara 48(5) adalah tidak terpakai ke atas beliau.

Baca juga:   Budak perempuan 11 tahun maut didera bapa tiri

Peguam, Tengku Datuk Fuad Tengku Ahmad yang mewakili Riduan, pula berhujah bahawa Perkara 48(5) adalah terpakai ke atas Peter sebaik sahaja beliau disabitkan dengan kesalahan jenayah dan kekal sebagai individu yang tidak layak bertanding pada PRU sehingga atau melainkan mahkamah mengetepikan sabitan itu selepas rayuan.

Pada 3 Januari lalu, Peter memfailkan petisyen itu yang menamakan Riduan, pegawai pengurus pilihan raya, Mas Syazwan Masood; Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Ghani Salleh dan SPR sebagai responden untuk membatalkan keputusan PRU15 bagi kerusi Parlimen Tenom selepas kertas pencalonannya ditolak meskipun memperoleh penangguhan pelaksanaan hukuman bagi sabitan terhadap beliau.

Baca juga:   Ahli Parlimen UMNO rela dipecat, tetap kekal dalam kerajaan

Pada 26 Mei 2022, Peter telah dihukum penjara tiga tahun dan denda RM50,000 oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur selepas didapati bersalah memalsukan surat berkaitan kontrak bagi kerja-kerja menyelenggara dan perkhidmatan sistem mekanikal serta elektrikal di Universit Malaysia Sabah.

Bagaimanapun pada 1 Ogos 2022, Mahkamah Sesyen telah membenarkan permohonan Peter untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah menetapkan 18 April untuk memutuskan rayuan Peter selepas mendengar hujahan peguam beliau dan pihak pendakwaan.

Sementara itu, Riduan dalam kenyataan hari ini memaklumkan beliau akan meneruskan mandat dan tanggungjawab yang diberikan untuk membantu serta memajukan Parlimen Tenom.

“Saya melihat keputusan ini sebagai simbol kebebasan demokrasi di negara ini. Sama ada daripada pihak pempetisyen atau di pihak saya, marilah kita bersama-sama wujudkan nilai perpaduan untuk mengekalkan keharmonian dan kedamaian yang sedia ada,” katanya. – BERNAMA

Baca juga:   Pasangan jarak jauh lengkap 2 dos mungkin dibenar rentas negeri

Wartawan

Terkini

Pemimpin, ahli UMNO perlu kerjasama kukuhkan semula parti

NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani mengajak seluruh ahli keluarga besar UMNO membaiki hubungan di atas kekhilafan...

Lagi Artikel Berkaitan