26.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 10, 2023

PMO perlu jelas pencapaian lawatan Anwar di Arab Saudi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PEJABAT Perdana Menteri (PMO) perlu memberikan penjelasan mengenai objektif, persiapan, penyusunan dan keseluruhan kos lawatan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam lawatannya ke Arab Saudi baru-baru ini.

Ahli Parlimen Bachok, Mohd Syahir Che Sulaiman berkata, apa yang menjadi kepentingan adalah penjelasan mengenai pencapaian yang terhasil daripada lawatan bersejarah tersebut.

Menurut beliau, secara umumnya, terdapat tiga bentuk lawatan ke luar negara, iaitu lawatan rasmi, lawatan perniagaan dan lawatan umrah yang mempunyai objektif, sambutan dan aturan tersendiri.

Kata Mohd Syahir, bagi sesebuah lawatan rasmi, objektifnya adalah untuk mengeratkan hubungan diplomatik yang sedia terjalin, sambutannya penuh protokol, kemuncaknya kunjungan hormat ketua negara atau rakan sejawat dan disambut di istana atau pusat pentadbiran negara.

“Memetik laporan Bernama bertarikh 22 Mac 2023, ‘Sepanjang lawatan rasmi itu, Perdana Menteri dijadualkan menghadap Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud, dan Putera Mahkota Mohammed Salman Abdulaziz Al-Saud yang juga Perdana Menteri Arab Saudi, di Istana Al-Salam’.

Baca juga:   PM rasmi Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia di Sabah esok

“Namun kunjungan hormat di Istana Al-Salam yang dikatakan telah dijadualkan tidak berlangsung seperti yang telah ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut Mohd Syahir menjelaskan, bagi sesebuah lawatan perniagaan pula objektifnya adalah untuk meningkatkan hubungan dagang antara dua negara.

“Laporan menyatakan pertemuan dengan komuniti perniagaan berjaya diaturkan di Jeddah dan beberapa Memorandum Persefahaman (MoU) telah ditandatangani walaupun tidak disaksikan bersama oleh Putera Mahkota yang juga Perdana Menteri Arab Saudi, ataupun Menteri Kewangan Arab Saudi.

Baca juga:   Jumlah kenderaan menuju utara, selatan meningkat

“Manakala bagi sesebuah lawatan umrah, objektifnya adalah untuk menunaikan ibadah umrah di Mekah dan ziarah di Madinah.

“Alhamdulillah, PMX berjaya menunaikan umrah dengan sebaiknya, diiringi isteri, Menteri Luar dan Menteri Komunikasi Malaysia. Semoga beroleh umrah yang mabrur,” katanya.

Beliau berkata, persoalannya, adakah lawatan Perdana Menteri ke Arab Saudi boleh dianggap sebagai suatu ‘kesipuan diplomatik’ dalam sejarah hubungan akrab antara dua negara, malah timbul persoalan tentang keupayaan dan ‘kebijakan diplomasi’ di pihak PMX dan Menteri Luar.

“Ini pastinya menuntut kepada suatu penjelasan yang tuntas daripada PMO bagi mencerakinkan apakah objektif, persiapan, penyusunan, dan keseluruhan kos lawatan PMX ke Arab Saudi kali ini, “katanya. – Edisi 9

Wartawan

Baca juga:   SPRM tahan enam lelaki disyaki rasuah lulus ujian GDL

Terkini

Pindaan perlembagaan mudahkan daftar ahli baharu lulus

PERHIMPUNAN Agung Khas UMNO hari ini meluluskan pindaan perlembagaan parti itu berhubung hal-hal keahlian dan prosedurnya bagi memudahkan lagi...

Lagi Artikel Berkaitan