26.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 10, 2023

Bakar al-Quran tindakan keji, langgar kebebasan bersuara

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

TINDAKAN kumpulan pelampau di Denmark yang sengaja membakar pada bulan Ramadan disifatkan keji, tidak boleh diterima serta melanggar prinsip asas hormat, toleransi dan kebebasan bersuara.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata, tindakan itu bukan sahaja menyemarakkan kebencian dan perpecahan malah tidak mempunyai tempat dalam masyarakat bertamadun.

Katanya, bagi berjuta-juta umat Islam di seluruh dunia, al-Quran adalah kitab suci, dan membakarnya adalah penghinaan yang terang-terangan terhadap iman dan kepercayaan mereka.

“Tingkah laku tidak hormat seperti ini bukan sahaja mencalarkan sentimen agama tetapi juga menggalakkan ekstremisme dan ketaksuban, yang merupakan ancaman kepada fabrik sosial mana-mana negara.

“Kebebasan bersuara adalah hak asasi, tetapi ia tidak termasuk hak untuk tidak menghormati atau menghina,” katanya menerusi Facebook hari ini.

Baca juga:   Nasrudin, mohon maaf atau berdepan tindakan sivil - Ibu Yati

Kumpulan anti-Islam, Patrioterne Gar Live pada Ahad lalu menyiarkan di Facebook tindakan sekumpulan penyokong yang berkumpul di depan Kedutaan Turkiye di Copenhagen dan membakar al-Quran serta sepanduk yang membawa mesej Islamofobia.

Minggu lalu, seorang ahli politik pelampau sayap kanan Denmark dihalang daripada memasuki United Kingdom (UK) selepas mengancam membakar al-Quran di Wakefield, sempena permulaan Ramadan. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Pindaan perlembagaan mudahkan daftar ahli baharu lulus

PERHIMPUNAN Agung Khas UMNO hari ini meluluskan pindaan perlembagaan parti itu berhubung hal-hal keahlian dan prosedurnya bagi memudahkan lagi...

Lagi Artikel Berkaitan