26.2 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Sektor pendidikan TVET akan terus diperkasa

TVET sebagai sebuah agensi di bawah kementerian itu akan terus diupayakan selaras dengan pembangunan negara.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

TIMBALAN Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyambut baik hasrat Majlis Professor Negara (MPN) yang mahu sektor Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) terus diperkasa.

Beliau yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berkata, TVET sebagai sebuah agensi di bawah kementerian itu akan terus diupayakan selaras dengan pembangunan negara.

“Saya menyambut baik cadangan yang diberikan (MPN) dan akan memastikan agensi di bawah Kementerian Kemajuan Desa dan Wliayah (KKDW) akan terus diupayakan khususnya dalam sektor TVET,” katanya menerusi kenyataan di Facebook hari ini.

Terdahulu Ahmad Zahid menerima kunjungan delegasi dari MPN yang diketuai oleh Pengerusinya, Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin.

Jelas beliau, dalam sesi kunjungan lebih dua jam itu, pelbagai perkara dan sisi kerjasama telah diatur antara kedua-dua pihak.

Baca juga:   Ahmad Zahid dapat pelepasan sementara jalani rawatan di Jerman

“Pastinya, dengan kepakaran ilmuan dan kluster yang wujud di bawah MPN, banyak data, kajian, penyelidikan dan idea yang mampu diangkat untuk pembangunan negara bangsa.

“Saya juga mengajak para ilmuan yang bernaung di bawah MPN, turut bersama dalam membantu dan memberikan kepakaran mereka dalam isu kos sara hidup demi kesejahteraaan rakyat,”katanya.

Pada masa sama, Ahmad Zahid berharap sesi perkongsian dan meraikan pendapat dari para ilmuan ini akan terus diadakan.

Ini kerana kata beliau, pertemuan seumpama itu adalah satu ‘koridor baharu’ dalam usaha mendapatkan input terbaharu yang diperlukan di dalam memastikan dasar pentadbiran negara sentiasa memenuhi aspirasi rakyat. – Edisi 9

Baca juga:   Ulas perbicaraan Ahmad Zahid, mahkamah beri amaran

Wartawan

Terkini

Kes bunuh di Tawau: Wanita dituduh bunuh bekas suami

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan