25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Kesal PN pertikai usaha kerajaan, Rafizi sahut laksana anjakan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MENTERI Ekonomi, Rafizi Ramli tekad untuk menyahut cabaran dan ujian pembangkang terutamanya dari Perikatan Nasional (PN) untuk melaksanakan anjakan-anjakan ekonomi yang kesannya dapat dirasai oleh rakyat.

Ujar beliau, setelah sebulan genap memegang amanah sebagai menteri, terdapat idea dan pendekatan baru yang dirasakan akan beri nilai pulang lebih baik bagi setiap satu ringgit wang rakyat yang dibelanjakan kerajaan.

“Ada masalah pelaksanaan yang merencatkan prestasi ekonomi dan menyebabkan kenaikan kos yang boleh ditangani. Ada projek-projek berimpak tinggi yang akan memberi isyarat anjakan ekonomi yang diperlukan untuk menarik minat pelabur-pelabur.

“Masa sebulan telah memberi saya gambaran yang mencukupi untuk berlari dengan lebih pantas mulai Januari ini.

“Ada yang kesannya dapat dirasai segera, ada yang hasilnya hanya dapat dituai dalam setahun, dua tahun dan tahun-tahun yang akan datang.

“Insya Allah, kalau sepuluh kami usahakan, kalau pun tidak semua membuahkan seratus peratus hasil seperti yang dirancang, sebahagian besarnya akan mempunyai impak jangka masa sederhana dan panjang kepada negara,” katanya dalam Facebook hari ini.

Menurut Rafizi, pembangkang dari PN akan terus mempertikai setiap usaha kerajaan.

“Ada dari kalangan mereka yang memperli konon saya hanya nampak gah semasa pembangkang tetapi tidak berkesan sebagai kerajaan.

“Insya Allah itu satu cabaran yang saya akan sahut. Cuma bila komen begitu datang dari mereka yang menjadi kerajaan setelah menebuk atap selama 33 bulan, bunyinya nampak seperti meludah ke langit.

Baca juga:   Jurulatih ternama dunia dedah sukan touch di sekolah terpilih
Baca juga:   Ekonomi menguncup, bukan salah COVID-19 semata-mata

“Soal keperluan menganjak ekonomi negara ke arah ekonomi digital berteraskan inovasi, ekonomi yang seimbang dengan kelestarian alam sekitar, aplikasi teknologi yang meningkatkan produktiviti dan kecekapan, ini semua matlamat ekonomi yang tidak boleh dipertikaikan,” katanya.

Malah beliau turut menyerahkan kepada rakyat untuk membuat penilaian mengenai prestasi beliau sebagai menteri serta parti beliau selepas lima tahun.

“Selepas lima tahun, Insya Allah saya serahkan kepada penilaian rakyat mengenai prestasi saya sebagai menteri dan PKR/PH sebagai sebahagian dari Kerajaan Perpaduan,” katanya,

Dalam pada itu, beliau menyatakan tidak banyak muat naik kandungan kerja seharian kerana beliau faham kesan perencanaan ekonomi banyaknya akan mengambil masa yang lebih panjang sebelum hasilnya dirasai.

Apatah lagi menurut beliau dalam suasana ekonomi global yang mencabar dan kedudukan kewangan negara yang dilemahkan oleh ketempangan tadbir urus sebelum ini.

“Ada perkara yang boleh diusahakan supaya hasilnya dirasai cepat, namun kebanyakan perencanaan ekonomi akan mengambil masa lebih setahun, sementara sebahagian besarnya memakan lebih masa.

“Sebab itu masa sebulan saya habiskan berjumpa dan berbincang dengan pemegang taruh (stakeholders) utama ekonomi negara.

“Mereka termasuklah pembuat dasar, pelaksana, pihak swasta dan pemegang taruh lain.

Secara umumnya, kesemua pihak memahami hala tuju ekonomi yang hendak dibawa,” katanya.

Ujar Rafizi lagi, Kerajaan Perpaduan bertanggungjawab mengalih haluan ekonomi ke arah ekonomi bernilai tinggi supaya rakyat mendapat gaji yang boleh mengimbangi tekanan inflasi.

Baca juga:   Rundingan hanya sah apabila diputuskan kepimpinan UMNO

“Usaha mengekang inflasi banyaknya boleh dilaksanakan di peringkat pembekal seperti mempercepatkan pelaburan berteknologi tinggi dalam sektor makanan, mengawal harga (dengan membayar subsidi), meningkatkan persaingan pembekal (dengan menangani monopoli) dan menambah bekalan (termasuk mengimport).

Baca juga:   Jurulatih ternama dunia dedah sukan touch di sekolah terpilih

“Tetapi usaha di sebelah pembekal ini perlu juga diiringi dengan inisiatif di sebelah penawaran, termasuklah mengusahakan kenaikan gaji yang munasabah supaya rakyat tidak merasa terlalu terbeban dengan kadar inflasi semasa dan menggalakkan tabiat pengguna (consumer behaviour) yang lebih sensitif kepada harga agar permintaan adalah lebih anjal,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan