26.4 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Kerajaan perkenal Payung Rahmah

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN akan memperkenalkan program Payung Rahmah bagi membantu golongan B40 mendepani isu kos sara hidup.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, program itu adalah langkah jangka pendek bagi mengurangkan beban sara hidup golongan itu dalam tempoh enam bulan ini.

Menurutnya, ia ia dijangka dilaksanakan dalam tempoh 100 hari.

“Program Payung Rahmah yang akan diperincikan lebih lanjut Selasa ini, dalam ucapan Tahun Baru KPDN di Putrajaya itu nanti akan turut membabitkan kerjasama dengan Kementerian Ekonomi, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan dan Kementerian Pengangkutan.

“Program Payung Rahmah Kasih Sayang ini adalah inisiatif berfokus selama enam bulan yang menyentuh golongan B40 dan miskin tegar, yang jika tidak dibantu kita bimbang keadaan ekonomi global yang dijangka begitu serius tahun ini menyebabkan golongan ini akan terkesan.

“Program ini membabitkan empat elemen iaitu Bakul Rahmah, Kafe Rahmah, Jualan Murah Rahmah dan Barangan Rahmah bagi menyantuni golongan B40.

Baca juga:   Harga siling ayam: Kepentingan semua sudah diambil kira

“Bakul Rahmah adalah pemberian bakul makanan yang akan diberikan pada setiap bulan manakala perincian Jualan Murah Rahmah akan diumumkan lebih lanjut pada Selasa ini.

“Kita juga ada Barangan Rahmah iaitu pakej 10 barangan asas yang dijual pada harga lebih rendah untuk golongan B40.

“Kafe Rahmah pula adalah khusus bagi pelajar universiti bagi mendapatkan makanan pada harga lebih murah dengan pelajar susah akan dibantu,” katanya malam tadi.

Baca juga:   Selepas terima notis kebangkrapan, ini luahan Najib

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis kesyukuran Parti Amanah Negara (AMANAH) Parlimen Pulai, di Johor, malam tadi.

Dalam pada itu, Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Pulai dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simpang Jeram berkata, kerajaan telah menetapkan beberapa pelan jangka pendek, sederhana, dan panjang dalam mendepani isu kos sara hidup rakyat.

Menurutnya, ia termasuk program Payung Rahmah iaitu program jangka pendek yang perlu dilaksanakan dahulu dengan segera sebagai persediaan membantu beban ditanggung rakyat terjejas dalam menghadapi isu kos sara hidup.

“Selain program Payung Rahmah, Menteri di Jabatan Perdana (Ekonomi), Mohd Rafizi Ramli sedang menyiapkan pelan jangka pendek, sederhana dan jangka panjang sebagai strategi menyediakan negara mendepani isu kos sara hidup yang dijangka lebih serius tahun ini.

“Di samping itu, Mesyuarat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan sentiasa diadakan dari masa ke semasa sekali gus membuktikan betapa serius kerajaan mahu mendepani isu kos sara hidup dihadapi rakyat,” katanya.

Baca juga:   Lakonan watak gay, Jakim sedia rujuk SKMM

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di Sabah

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan